Cioabă susţine că situaţia, care afectează în principal persoanele de etnie romă, este cunoscută în rândul acestora şi a fost semnalată în repetate rânduri.
În ciuda conferinţelor şi sesizărilor făcute de mai mulţi membri ai comunităţii rome, autorităţile nu au reacţionat şi nu au luat niciun fel de măsură împotriva acestui fenomen în continuă expansiune. Furturile, traficul de copii, cerşetoria, sau prostituţia sunt practici cu care comunitatea romă nu este de acord, explică Cioabă.
Referitor la integrarea romilor în societate şi îndepărtarea imaginii de cerşetori, hoţi sau interlopi, care afectează şi imaginea României în comunităţile internaţionale, Cioabă recunoaşte "Pe noi ne depăşeşte această situaţie (...) organizaţiile, liderii romilor, am încercat prin toate metodele, prin toate pârghiile pe care noi le avem la dispoziţie ca ONG-uri".
"Noi nu suntem statul român ca să acţionăm împotriva lor, aici Guvernul, Parlamentul, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe (trebuiau să acţioneze - n.r.) nu Cioabă, sau Romanicris, sau Mădălin Voicu. Asta este neputinţa autorităţilor române care nu au luat măsuri sau nu iau măsuri împotriva acestor oameni" a adăugat Cioabă.