Echipa Teatrului Independent Elisabeta din Capitală își propune să readucă în circuitul public aceste monumente.
Astfel, în următoarea perioada, bucureştenii şi nu numai vor putea merge la concerte, piese de teatru sau filme într-o clădire reabilitată, care păstrează arhitectura de odinioară.
La începutul secolului al XX-lea, Cinema Clasic era inaugurat în inima Bucureștiului, pe Bulevardul Regina Elisabeta. Arhitectura în stil eclectic aducea o notă aparte clădirii impresionante. Sala unde altădată se vizionau filme era una înaltă, cu un rând de loji şi cu peste 1.000 de locuri.
Pe 26 mai 1912, ziarul Rampa anunţa deschiderea Cinema Clasic. Doi tineri artişti, Nicolae Grigorescu de la Teatrul Naţional şi Mănescu, un distins sculptor au avut iniţiativa de a construi acest teatru-cinematograf, se arată în acel articol de presă.
De asemenea, prima premieră a avut loc acolo în 1913, cu un film publicitar "Culesul viilor".
Cinematograful Capitol îşi va păstra arhitectura aparte chiar şi după renovare
Trei ani mai târziu, se inaugurează şi Grădina de Vară Alhambra, care ulterior devine Grădina Capitol. În ultima perioadă însă, clădirea a rămas în ruină.
Acum, aceasta se află sub administrarea RADEF "RomâniaFilm", iar Asociația Culturală Teatrul Independent Elisabeta desfășoară un amplu proiect de reabilitare. Cinematograful Capitol îşi va păstra arhitectura aparte chiar şi după renovare.
"Noi încercăm să refacem identic pe cât posibil, ok adaptând la tehnologia acestor ani această clădire şi să îi redăm strălucirea pe care a avut-o. E o clădire în care proiectele sunt culturale, facem piese de teatru, concerte, un loc unde poţi să îţi petreci seara liniştit alături de familie", spune Petric Paraschiv, project manager.
Sala va avea o capacitate de 500-600 de locuri, iar scena va fi mărită, astfel încât să se poată juca şi piese de teatru. Vor fi aduse şi alte modificări, astfel încât publicul din loje să poată vedea actorii. Şi Grădina de Vară Alhambra va deveni un spațiu de socializare, cu spectacole și evenimente ieșite din tipar.
Grădina de vară se va deschide pentru public în următoarele luni.
"Regia autonomă RADEF România Film a trecut printr-o perioadă economică dificilă. Acum se află într-o perioadă de reorganizare.
Coordonator RADEF Film: Valoarea investiţiei este de un milion de euro
Ca direcţie strategică pe care ne-am propus să o abordăm e repunerea în circuitul cultural a unor spaţii care iată au ajuns într-o stare, n-am să mai spun deplorabilă.
Suntem foarte bucuroşi că există parteneri pe piaţa aceasta, dispuşi să investească şi să o facă chiar în activităţi cu caracter cultural.
Valoarea investiţiei este de un milion de euro", a spus Mihai Radu, coordonator RADEF Film.
"Nu avem aceşti bani, ne gândim să găsim o soluţie să-i strângem din sponzorizări, donaţii", precizează Petric Paraschiv, project manager.
Teatrul se va redeschide în luna octombrie a anului viitor, pentru ca următoarea stagiune să se poată desfăşura în acel loc.