"Secretele" care ne prelungesc viața cu 10 ani au fost identificate în urma unui studiu realizat de cercetătorii Școlii T.H. Chan de Sănătate Publică din cadrul Universității Harvard.
Astfel, cercetătorii au analizat informații colectate timp de 34 de ani de la 78.000 de femei și date colectate pentru o perioadă de 27 de ani de la peste 44.000 de bărbați.
Potrivit acestora, femeile și bărbații care au menținut un stil de viață sănătos au avut cu 82% mai puține șanse de a suferit de boli cardiovasculare și 65% mai puțină probabilitate de a muri din cauza cancerului, față de cei care au avut un stil de viață mai puțin sănătos de-a lungul perioadei de studiu derulat timp de 30 de ani. Iată ce este indicat.
1. Alimentația cu un nivel caloric scăzut
Potrivit cercetătorilor, o alimentație sănătoasă include fructe și legume proaspete, nuci, semințe, cereale, surse bogate de proteine.
Un astfel de obicei poate face ca numite boli, diabetul de exemplu, să intre în remisie, mai ales dacă menținem un aport caloric scăzut.
2. Evitaţi sedentarismul
Activitatea fizică are multiple beneficii. În primul rând, ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, la sănătatea oaselor, mușchilor și articulațiilor.
Studiile au arătat că până și cele mai mici cantități de exerciții fizice zilnice, inclusiv efortul făcut cu treburile casnice, pot extinde speranța de viață cu până la 4,5 ani.
3. Controlul greutății
Tentațiile sunt mai ușor de gestionat atunci când gătim şi mâncăm acasă. Sigur că un răsfăț din când în când este binevenit, dar dacă suntem ceea ce mâncăm este indicat să alegem să fim sănătate.
4. Atenție la vicii
O vorbă din bătrâni spune că „băutura este bine să o bei tu pe ea, nu ea pe tine…”.
Chiar dacă nu este atât de grav ca fumatul, și alcoolul trebuie evitat sau consumat în cantități cu bun simţ.
5. Atenție la hrana procesată
Multe din alimentele procesate, mai ales sosurile, cremele şi produsele din carne, conțin prea multa sare
Persoanele care consuma sare în exces prezintă mai multe riscuri de a suferi de hipertensiune arterială şi de maladii cardiace, pe măsura ce înaintează în vârstă.