Antena 3 CNN Actualitate Chinatown românesc pe malul Dunării

Chinatown românesc pe malul Dunării

Chinatown românesc pe malul Dunării
01 Sep 2007   •   16:48

Municipiul Galaţi ar putea deveni primul oraş din România în care va exista un cartier chinezesc, după ce Federaţia Europeană a Oamenilor de Afaceri Chinezi (FEOA) şi-a propus efectuarea unei investiţii de un miliard euro în oraşul de pe malul Dunării. Vicepreşedintele FEOA, Ying Wang Huhai şi secretarul federaţiei, Yang Yi Min, au avut, sâmbătă, o întâlnire informală cu primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, în care au prezentat principalele caracteristici ale proiectului lor, ansamblul edilitar de peste 20 de hectare urmând să cuprindă fabrici de aparatură electronică, textile şi încălţăminte, o zonă comercială cu peste 5.000 de magazine, locuinţe pentru peste 10.000 de chinezi, unităţi şcolare şi alte utilităţi.

Costurile proiectului se cifrează, pentru început, la 40-60 de milioane euro şi ar urma să fie asigurate parţial de Agenţia Naţională Chineză pentru Comerţ, dar şi din alte surse de finanţare externă. Ulterior, în dezvoltarea proiectului ar putea fi făcute investiţii de până la un miliard de euro. În alegerea Galaţiului ca locaţie pentru acest proiect, investitorii chinezi au fost atraşi de poziţionarea oraşului la Dunărea maritimă şi la graniţa de est a Uniunii Europene, dar şi de faptul că la mai puţin de 15 km de Galaţi se află municipiul Brăila. Cele două mari municipii au în prezent 527.000 de locuitori, dar prin dezvoltarea proiectului edilitar prin care vor fi unite, noua zonă metropolitană va avea 800.000-1.200.000 de locuitori.

Noul cartier „Chinatown” ar facilita pătrunderea mărfurilor chinezeşti produse la Galaţi pe piaţa Uniunii Europene. Urmează ca până la sfârşitul lunii septembrie, reprezentanţii FEOA să prezinte date concrete despre proiectul lor. Federaţia Oamenilor de Afaceri Chinezi intenţionează să mai dezvolte alte două proiecte similare la Bucureşti şi Cluj.

Rompres

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close