Antena 3 CNN Actualitate China vrea să construiască o centrală atomică la doi pași de România. Care sunt riscurile

China vrea să construiască o centrală atomică la doi pași de România. Care sunt riscurile

2 minute de citit Publicat la 10:11 09 Iul 2016 Modificat la 10:11 09 Iul 2016
warning-577062_640.jpg
foto: pixabay.com

China vrea ca Republica Moldova să ajungă o putere energetică nucleară: compania de stat China National Nuclear Power Company a propus autorităţilor de la Chişinău realizarea în comun a unei centrale nucleare în ţara vecină, scrie EurasiaNet.org, preluat de către site-ul OilPrice.com.

Chinezii au propus ca grupul asiatic să se ocupe de finanţare şi de operare, însă autorităţile de la Chişinău sunt ezitante, deoarece Moldova nu are destulă apă de răcire şi nici expertiză în domeniul nuclear, mai arată sursa citată. Guvernul Republicii Moldova ar prefera să se axeze pe energie regenerabilă, scrie Adevarul Financiar.

O delegaţie de experţi chinezi a vizitat în luna mai Republica Moldova pentru a identifica oportunităţi pentru creşterea „cooperării bilaterale în sectorul energetic“, potrivit unui comunicat. Oficialii chinezi şi moldoveni au agreat realizarea unui studiu de fezabilitate pentru „lansarea de noi proiecte pentru producerea de electricitate în Moldova“ până la finele anului 2016.

„Oficial, NNPC doreşte să investească în «energie regenerabilă – vânt, solar, etc» în Moldova, o ţară de 3,6 milioane de locuitori. Dar acel «etc» este cel care contează“, mai scrie site-ul în cauză.

Moldova este dependentă în proporţie de 80% de energia produsă într-o centrală pe cărbune din regiunea separatistă Transnistria, deţinută de către colosul rus de stat Inter RAO. Realizarea unei centrale nucleare chineze în Moldova ar rupe dependenţa acesteia de Rusia, având şi miză geopolitică.

În cazul în care se va face, un astfel de proiect nu ar putea fi realizat decât pe malul Prutului sau Nistrului, pentru că reactoarele nucleare necesită apă de răcire. Pe de altă parte, centralele nucleare sunt foarte scumpe. Spre comparaţie, Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, pe care România vrea să le construiască împreună cu alt grup chinez – respectiv China General Nuclear Power Corp – costă 6,5 miliarde de euro. România are un Produs Intern Brut (PIB) de peste 160 de miliarde de euro, pe când Moldova are un PIB anual de circa 7 miliarde de euro, adică aproape de cât costă realizarea efectivă a două reactoare.

Guvernul de la Chişinău este avertizat însă din interior de riscurile de mediu, dar şi de faptul că Moldova nu dispune de resurse mari de apă sau de expertiză în domeniul nuclear.

De asemenea, mai există şi un alt fel de risc: de securitate. Associated Press scria în luna octombrie a anului 2015 că Republica Moldova a devenit un hub al traficanţilor de materiale radioactive. În ultimii ani nu mai puţin de patru cazuri au fost dejucate.

×
Etichete: centrala nucleara
x close