Încă de la începutul pandemiei s-au vehiculat tot felul de informații cu privire la cheltuielile necesare spitalizării pacienților infectați cu COVID. Unele adevărate, altele mai puțin adevărate. Ceea ce este real însă, este faptul că aceste cheltuieli sunt uriașe în unele cazuri.
Putem lua ca exemplu un cuplu internat miercuri, 17 iunie 2020, la Spitalul Municipal din Câmpina, transformat în unitate COVID. Forma bolii a fost ușoară la ambii soți, aceștia fiind externați pe 30 iunie.
Celor doi nu li s-au administrat medicamente antivirale. Astfel, potrivit decontului, în toate cele 13 zile de internare, s-au cheltuit, în total, pe fiecare pacient:
- 11 lei pe medicamente
- 77 de lei pe analize de laborator
- 64 de lei pe alte investigații medicale
- 91 de lei hrană
Atenție! Toate aceste sume sunt pentru toate cele 13 zile! Însă decontul prezentat oamenilor, pentru fiecare dintre cei doi pacienți, a fost de 312.000 de lei. 312.000 de lei înseamnă 63.000 de euro, pentru un tratament de 13 zile, care a constat în paracetamol și aspirină și cu o porție de mâncare de doar 7 lei pe zi! Cu un calcul simplu, ajungem la 5.000 de euro pe zi, fără RMN, fără ATI, fără conectare la aparate şi fără medicamente scumpe.
Decontul prezintă toate aceste sume ca fiind ”cheltuieli aferente spitalizării”. Ele sunt de 311.935 de lei, reprezentând 99,9% din ce va achita Casa Judeţeană de Sănătate Prahova pentru fiecare dintre cei doi pacienți de la spitalul din Câmpina.
Un alt pacient, internat la un alt spital
Spre deosebire de ”cazarea” scumpă de la Câmpina, costurile pentru un pacient internat la un spital din Sibiu au fost de 35 de ori mai mici.
Factura sa este de 8.896 de lei. În acest caz, au fost administrate antiviralele Kaletra și Plaquenil și antibioticul Azitromicină, ceea ce justifică uşoara ridicare a costurilor la medicamente față de cele două cazuri de la Câmpina.
Pentru pacientul cu formă ușoară de COVID-19, spitalul din Sibiu prezintă următoarele costuri:
- 571 de lei pe medicamente
- 893 de lei pe analize de laborator
- zero lei pe alte investigații medicale
- 130 de lei hrană
Cu alte cuvinte, vorbim de o sumă de 140 de euro pe zi, spre deosebire de 5000 de euro la Câmpina.
Costuri de 60 de ori mai mici la Ploiești
Un alt pacient internat la Spitalul Județean Ploiești, care a prezentat tot o formă ușoară a bolii, a fost tratat cu paracetamol, contra sumei de 80 de euro pe zi.
Spitalul din Ploiești a decontat pentru el:
- zero pe medicamente
- zero pe analize de laborator
- zero pe alte investigații medicale
- 135 de lei hrană.
Astfel, factura totală la Ploiești este de 3.812 lei, pe zi 381 de lei, echivalentul a aproape 80 de euro, de 60 de ori mai puțin decât la Câmpina, scrie Libertatea.
Explicația directorului Spitalului din Câmpina
”În primul rând, trebuie spus că deconturile astea nu au nicio legătură cu facturarea, pacientul nu are nimic de plată, ele exprimă cât a cheltuit spitalul în acel moment. Se împarte întreaga cheltuială a spitalului la numărul de pacienţi, nu e vorba strict de cheltuiala cu pacientul, pe pastile, pe mâncare. Aici intră tot: de la regie, la salarii, la pază. Aceste deconturi se fac împărţite de fapt pe secţii. Am avut pacienţi COVID-19 internaţi în secţia de ginecologie, de exemplu. Şi acolo au fost foarte puţini. Normal că adunându-se costurile secţiei, cu salarii, cu regie, cu tot şi împărţindu-se la număr mic de pacienţi, decontul respectiv apare mare. Decontul depinde şi de încărcarea secţiei”, a declarat medicul Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal Câmpina.