Sidicatele ar putea plăti daunele pe care CFR le-a înregistrat din cauza grevei, iar unii dintre angajaţi ar putea rămâne fără contract de muncă.
Protestul angajaţilor din CFR s-a încheiat, după 3 ore în care trenurile au fost oprite în gări. Primul tren care a plecat din Gara de Nord a fost Intercity pentru Galaţi, urmat de rapidul de Constanţa. Casele de bilete au fost deschise, iar oamenii anunţaţi cu privire la mersul trenurilor, după protestul care a paralizat circulaţia fervoiară pentru trei ore.
Situaţia a fost confuză în majoritatea gărilor din ţară, în această dimineaţă. Nu a existat niciun anunţ oficial cu privire la acest protest, până la ora 9.00. Abia după două ore de grevă, în Gara de Nord călătorii au fost informaţi că îşi pot recupera banii pentru călătoriile cu trenul de la casele de bilete.
Circulaţia a 194 de trenuri a fost dată peste cap vineri. Aproximativ 20.0000 de persoane au fost afectate de greva de vineri dimineaţă. Unii călători au reuşit însă să îşi recupereze banii pe bilete.
Tot la Gara de Nord a venit şi ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care a declarat că greva din această dimineaţă este ?o acţiune ilegală cu consecinţe grave, aflată în responsabilitatea liderilor sindicali?.
LUDOVIC ORBAN: GREVA CFR ESTE ILEGALĂ -
LUDOVIC ORBAN DESPRE SANŢIUNILE GREVIŞTILOR
TRENURILE NU AU PLECAT DIN GĂRI:
Negocierile de joi seară dintre sindicaliştii din CFR şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor nu s-au încheiat cu un rezultat clar. Oferta ministerului a rămas neschimbată - puţin peste 8 la sută. Liderii sindicali nu au putut spune însă clar încă de aseară dacă trenurile vor circula sau nu în această dimineaţă.
"Nu am primit nicio ofertă, pentru că a fost o discuţie politică", declara joi seara Voicu Sala, lider sindical. El spunea ca va discuta cu liderii regionali, pentru a se stabili dacă vineri trenurile vor circula sau nu. Rezultatul discuţiilor se vede clar în gări, unde trenurile nu au pornit în această dimineaţă.
Majorările salariale anunţate de Guvern sunt mai mici decât au propus sindicatele la negocieri. Sindicaliştii cer o majorare de salarii de 18 procente. Reprezentanţii federaţiilor sindicale naţionale din transportul feroviar au spus că în ianuarie au început negocierile privind salariile angajaţilor din domeniu. Salarizarea convenită prin Contractele Colective de Muncă la nivelul unităţilor feroviare are valabilitate până la 31 ianuarie 2008, având un nivel minimal de 450 lei.
Antena 3