Antena 3 CNN Actualitate Cetăţile României, ruine vechi de sute de ani, dispar încet datorită ignoranţei autorităţilor (VIDEO)

Cetăţile României, ruine vechi de sute de ani, dispar încet datorită ignoranţei autorităţilor (VIDEO)

Cetăţile României, ruine vechi de sute de ani, dispar încet datorită ignoranţei autorităţilor (VIDEO)
22 Iul 2010   •   20:55

Ruine vechi de sute de ani se scufundă încet dar sigur în anonimat, de douăzeci de ani. Cetăţile României sunt ignorate de autorităţi şi uitate de turişti. Nu există indicatoare, drumuri de acces, ghiduri turistice sau hărţi. Asta în timp ce, în alte ţări, se scot bani din orice piatră care are o poveste.

Trei fotografii şi o pagină scrisă cu litere mărunte, cam asta înseamnă cetăţile dacice într-un ghid turistic al României. Nicio hartă, nicio indicaţie despre cum arată locul, şi nicio vorbă despre drumul acesta, care duce spre cetate Sarmisegetuza.

Drumul care duce spre cetatea Sarmizegetuza Regia a fost recepţionat în vara anului trecut de mai marii judeţului Hunedoara. Şi a costat 78 de miliarde de lei vechi.

?Drumul a fost la fel, absolut la fel şi înainte de a băga milioanele astea de euro?, spune Iulian Ceia, un localnic.

Cu vreo 4 kilometri înainte de sosire drumul devine capcană pentru orice maşină de oraş. La un moment dat, un panou metalic ne anunţă că tocmai am intrat într-un monument istoric înscris pe lista patrimoniului mondial.

Familia Slătineanu a venit cu documentaţia făcută şi cu gazda de la pensiune pe post de ghid. ?Nu sunt puse în valoare, nu e cineva care să explice, nu sunt pliante?, declară Gheorghe Slătineanu.

?Este păcat de orice frunză care nu este pusă în valoare, mai ales de vestigiile astea care de fapt sunt istoria noastră?, e de părere Florin Telinescu, ghid turistic de ocazie.

Întreaga poveste o aflaţi sâmbătă, de la ora 17:00, în emisiunea Reporter Special.

Observator

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close