Antena 3 CNN Actualitate Cetatea Rupea și Biserica Evanghelică, reabilitate cu bani europeni, vor intra într-un circuit turistic al localității

Cetatea Rupea și Biserica Evanghelică, reabilitate cu bani europeni, vor intra într-un circuit turistic al localității

3 minute de citit Publicat la 14:52 29 Aug 2019 Modificat la 14:52 29 Aug 2019
o_1djefgcov7c8po1bol16lnvsgd.jpg

Biserica Evanghelică din Rupea este reabilitată cu fonduri europene, iar peste doi ani, când va fi gata, va intra într-un circuit turistic împreună cu Cetatea Rupea, a anunțat primarul localității, Nicolae Bardaș, în cadrul unei vizite organizate de Ministerul Fondurilor Europene, cu mai mulți jurnaliști din presa centrală.

"Suntem într-un parteneriat cu Muzeul Etnografic din localitate, avem un bilet comun de intrare, care nu e condiționat de timp. Din păcate, lumea nu este foarte doritoare să coboare în oraș. Drept pentru care am demarat o investiție să asfaltăm strada principală din oraș, 4 km. În oraș avem un turn, cel mai mare turn din oraș, este turnul Bisericii Evanghelice, o biserică pe care ne dorim să o scoatem în evidență, am demarat un proiect împreună cu Biserica Evanghelică, pe Programul Operațional, în valoare, cred, de 2 milioane de lei investiție. În doi ani va fi gata și ne dorim să facem un circuit turistic. La Brașov, în Biserica Neagră, orga mică și covoarele sunt de aici din Rupea", a declarat Bardaș.

Biserica datează din secolul XIV și, înainte de Reformă, a fost un lăcaș de cult catolic, povestește consilierul local Karl-Gottfried Hellwig, cel care coordonează din partea Bisericii Evanghelice proiectul. Biserica a avut de suferit din cauza apei freatice care ieșise la suprafață și care a fost drenată printr-un canal. 

Și cetatea Rupea a fost reabilitată cu bani europeni în perioada 2010-2012. Monumentul este vizibil de drumul european E60 și este iluminat noaptea. Cetatea țărănească datează din 1324 și formată din „Cetatea de sus” (incinta I), „Cetatea de mijloc” (incintele II şi III) şi „Cetatea de jos” (incinta IV).

"Prin Programul Operațional Regional (POR), aici, la cetatea Rupea, au fost investiți circa 32 de milioane de lei, cu trei milioane de lei cofinanțare de la bugetul local. Ăsta a fost proiectul de reabilitate a cetății. Au mai fost două proiecte, mai mici, unul de promovare a cetății, denumit "Renașterea cetății" și unul "Scaunul Rupea" în care am promovat tot ceea ce înseamnă cetăți și biserici fortificate din zona Rupea. Sunt în număr de 29", a precizat primarul Bardaș.

Așteptăm o nouă line de finanțare care să ne ajute pentru că din bugetul propriu nu ne permite, din păcate, să facem mare lucru și nu vrem să intervenim doar punctual, să scoatem la iveală o locuință și restul să rămână acolo. Ar fi păcat. Dacă tot intervenim, să o facem puternic. Eu mă bucur că putem să aducem vizitatori, pentru că vizitatorii ne țin în viață. Costurile de întreținere ale cetății sunt foarte mari. Cu banii de la vizitatori putem să ținem cetatea iluminată noaptea. Iluminatul e undeva... tot orașul îl putem ilumina cu cât ne costă să ținem cetatea iluminată. În funcție de perioadă, în iulie și august, în weeekenduri, trecem de 1.0000 de vizitatori, în timpul săptămânii, a adăugat primarul.

Potrivit autorităților, anul trecut, cetatea a fost vizitată de 109.000 turiști, număr ce ar putea fi depășit în acest an. Aici se organizează mai multe evenimente, printre care unul al comunității de sași, iar într-una dintre sălile cetății, se oficiază nunți. 

Un film de la Hollywood a fost filmat în cetatea Rupea

Cetatea Rupea a fost platoul de filmare al unui celebru film american. Este vorba de Beowulf, cu Cristhoper Lambert, actorul care a jucat și în filmul Highlander, de pe urma căruia a fost făcut și un serial extrem de popular și în România. 

"Îmi amintesc că aici, în copilărie, am fost actori în filmul cu Christopher Lambert și am rămas impresionați de toată tehnica cu care veniseră aici", povestește primarul. 

Lansat în aprilie 1999, pelicula care a costat circa 3.5 milioane de dolari, s-a dovedit a fi un fiasco, având încasări puțin peste 100.000 de dolari, potrivit IMDB

×
x close