Reprezentanţii celor trei părţi şi-au prezentat punctele de vedere, însă nu s-a ajuns la un consens. Reprezentanţii guvernului au susţinut textul scrisorii actuale, în timp ce patronatele au dat un aviz favorabil cu amendamente, iar sindicatele au respins textul scrisorii.
Sindicatele şi patronatele cer reformularea scrisorii către FMI, în aşa fel încât aceasta să conţină modificările propuse de ei.
Iată cum s-a votat în şedinţa CES
Guvernul va hotârî dacă adoptă scrisoarea de intenţie către FMi în forma actuală, în lipsa unui aviz CES, care este oricum unul consultativ. Potrivit lui Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, dacă scrisoarea va fi adoptată în forma actuală, sindicatele vor declanşa greva generală şi vor cere demiterea Guvernului.
Bogdan Hossu, după şedinţa CES
La finalul şedinţei CES, preşedintele UGIR 1903, Ioan Cezar Corâci, a declarat că nu s-a luat, de fapt, nicio decizie, dar că atât patronatele şi sindicatele înţeleg situaţia economică deosebit de grea în care se află România şi vor să caute o soluţie.
"N-am avut niciun fel de acord. Am avut poziţia părţilor. Astăzi, Consiliul Economic şi Social nu a luat de fapt nicio decizie conform legii. Poziţia părţilor înseamnă că Guvernului României i se va comunica care a fost punctul de vedere al fiecărei părţi, în speţă a patronatelor şi a sindicatelor", a spus Ioan Cezar Corâci.
"Ceea ce, însă, cred că trebuie să înţelegem din ultimul vot, şi anume acela al redactării unei scrisori către Guvernul României, este faptul că atât patronatele cât şi sindicatele înţeleg situaţia deosebit de grea economică în care se găseşte România şi vor să caute o soluţie, împreună cu Guvernul, care să fie acceptată de Fondul Monetar Internaţional. Pe fond, nimeni nu a negat parametrii principali ai scrisorii de intenţie în forma sa actuală, ci a negat detaliile", a adăugat preşedintele UGIR 1903.
Ioan Cezar Corâci, după şedinţa CES
Avizul Consiliului Economic şi Social este unul consultativ. Înainte de şedinţă, liderii sindicali declarau că nu vor vota scrisoarea de intenţie în forma actuală. Ei au adus câteva modificări, care constituie, în viziunea lor, a treia variantă de ieşire din criză. În cazul în care scrisoarea modificată nu va fi luată în discuţie, sindicaliştii au anunţat că se vor retrage de la lucrările CES.
?În mod exceptional ne întoarcem ca să dăm o ultimă şansă dialogului social din România. Deşi sunt prezentate doar cele două variante impuse de FMI şi de Guvern, noi considerăm că există o a treia. Am propus o modificare a elementelor din scrisoarea de intenţie care ar putea să constitutie a treia cale de supravieţuire", a declarat liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu.
Sindicatele au pregătit deja proteste de amploare, pentru că nu au încredere că analiza din CES va îndulci măsurile de austeritate anunţate.
Şansele ca memorandumul să fie modificat în CES erau minime, pentru că două treimi din Consiliu - patronatele şi guvernul - susţineau acordul cu FMI.
Pentru a primi avizul CES, documentul guvernului trebuia să primească 34 din cele 45 de voturi ale membrilor Consiliului. Guvernanţii se bazau pe susţinerea patronatelor, însă nu toate propunerile au fost agreate de către reprezentanţii oamenilor de afaceri.
Antena3.ro