Există, însă, și declarații despre vaccinarea obligatorie în România. Unul dintre cei își doresc această măsură este liderul UDMR Kelemen Hunor care ar vrea ca anumite categorii cum ar fi cei din domeniul medical sau cel al învățământului să fie obligate să se imunizeze.
"Vaccinarea obligatorie în sensul că e musai este imposibil, indiferent ce credem. Vaccinarea și certificatul verde, da, e obligatoriu și atunci trebuie să aduci argumente, trebuie să convingi pe celălalt. Am fost de acord cu vaccinarea obligatorie în sănătate, în administrația publică, în învățământ, în acele zone unde în fiecare zi personalul se întâlnește cu mulți cetățeni", a declarat Kelemen Hunor, la Antena 3.
"Aceste decizii privesc statele membre și lucrul acesta a fost precizat explicit de președintele Comisiei Europene. Cred în continuare în faptul câ informarea este cea mai bună soluție și dezvoltarea spiritului de responsabilitate individuală și pentru comunitatea în care trăim încât să ne vaccinăm în număr cât mai mare. (...)
Fiecare stat membru are dreptul să adopte o politică de sănătate publică care să răspundă pe de o parte interesului de sănătate publică, iar pe de altă parte trebuie să răspundă și contextului național", a declarat, la rândului său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Rafila, despre certificatul verde la locul de muncă: "Angajatorii sunt esențiali în această pandemie"
Alexandru Rafila a participat, joi, la întâlnirea cu reprezentanții cultelor din România, unde s-a discutat despre implementarea certificatului verde pentru acces în biserici. Acesta a făcut precizări și despre obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă.
"Cred că trebuie să fim corecți, cinstiți, cu populația, dacă vrem să avem, din partea populației, sprijin și încredere în ceea ce facem și spunem", spune noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila.
"Propunerea care a existat în Parlamentul României și a iscat atâtea dezbateri a fost limitativă și s-a referit doar la personalul medical", a declarat Alexandru rafila, despre vaccinarea obligatorie.
"În cazul personalului medical nici măcar nu este vorba despre o măsură de sănătate publică generală, ci este vorba despre siguranță pacientului, care trebuie să existe, și mi se pare absolut firesc că personalul medical care intră în contact cu paceintul, să existe pentru el un risc cât mai mic de a transmite infecția.
Mi se pare firect că în domeniul medical personalul să fie protejat prin vaccinare, trecere prin boală sau testare. În proporția cea mai mare, vaccinarea este normal să existe. În rândul medicilor cred că atinge undeva la 80% în acest moment", a adăugat acesta.
"Nu trebuie să existe un mecanism discreționar în momentul de luare a deciziilor. Pentru că importantă e participarea populației, angajatorilor. Angajatorii sunt esențiali în această pandemie, pentru că angajatorii și medicii de familie sunt cei în care populația are cea mai mare încredere, și sunt studii foarte serioase în acest sens.", a precizat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila spune că probabilitatea ca românii repatriați din Africa de Sud, depistați cu COVID-19, să fie infectați cu varianta Omicron este mare
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus joi că probabilitatea ca românii repatriați din Africa de Sud, care au fost depistați cu Covid, să fie infectați cu varianta Omicron este mare.
„Este vorba de debutul procedurii de secvențiere care a arătat prezența mai multor mutații. Rămâne să vedem la sfârșitul analizei dacă este vorba de tulpina Omicron sau de altă variantă, dar probabilitaea este mare, tocmai datorită faptului că este o tulpină care prezintă multe mutații”, a spus Alexandru Rafila.
Acesta a spus că este vorba de o tulpină care a apărut în foarte multe țări din Euopa ca urmare a călătoriilor pe continentul african.
„Este în mod evident decizia de izolare și monitorizare a pacienților. Vor fi monitorizați pe întreaga perioadă de 14 zile”, a mai spus Rafila.
Trei persoane repatriate din Afica de Sud au fost depistate cu Covid în urma testelor făcute la aterizare.