În Colibași, judeţul Giurgiu, au aplicat anul aceste circa 70 de persoane pentru ajutoarele de încalzire a locuinţei destinate consumatorului vulnerabil, față de doar 20 de persoane anul trecut.
Pentru cei care au venituri mai mici de 200 de lei, sprijinul este de 320 de lei pe lună pentru lemne adică de 1.600 de lei pe tot sezonul rece. Pentru asistatii social este o sumă fabuloasă.
Cererea a crescut în ciuda condițiilor restrictive de acordare și a birocrației stufoase: 14 pagini de completat, nu poți avea mașină mai nouă de 10 ani, curte mare, utilaje etc. pentru a beneficia de ajutor.
Ajutoarele sunt de 500 de lei pentru cei care se încălzesc folosind energie electrică, de 250 de lei pt cei care folosesc gaze, și de 320 de lei pentru lemne. Doar cei cu un venit mai mic de 200 de lei primesc însă sprijinul integral, cei cu venitul minim pe economie, de exemplu, primesc doar 10% din aceste sume.
Ajutoarele de încălzire pentru consumatorii vulnerabili au succes în special la sate, acolo unde oamenii se încălzesc cu lemne.
La oraș, unde veniturile sunt mai mari, românii au mai mult de câștigat dacă beneficiază de compensațiile la facturi pentru energie electrică și pentru gaze naturale, o altă formă de sprijin pentru care nu trebuie să depună niciun dosar, ci doar să se încadreze într-un anumit consum mediu lunar.
Guvernul acesta nu are însă bani pentru sprijinul necesar.
La ultima rectificare bugetară nu au fost prevăzute sumele, iar cu un Guvern interimar nu se poate face o rectificare.