Antena 3 CNN Actualitate Cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Eugen Bejinariu (PSD), raport pozitiv în Comisia juridică. Ședința Camerei, reprogramată

Cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Eugen Bejinariu (PSD), raport pozitiv în Comisia juridică. Ședința Camerei, reprogramată

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 16:50 28 Noi 2016 Modificat la 16:50 28 Noi 2016
bejinariu.jpg

UPDATE 16.50 - Şedinţa Camerei în care trebuia să se discute cererea DNA de efectuare a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost luni suspendată din lipsă de cvorum, iar Biroul permanent a stabilit ca aceasta să fie reprogramată săptămâna viitoare, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele Camerei, Florin Iordache, a anunţat că doar 130 de deputaţi din totalul de 353 şi-au înregistrat luni prezenţa. 

”Și-au înregistrat prezenţa 130 de colegi, neavând cvorumul de 177 suspendăm şedinţa”, a spus Iordache. 

Biroul permanent s-a întrunit şi a decis ca şedinţa Camerei să fie reprogramată pentru lunea viitoare de la ora 15.00, a precizat secretarul acestui for, Marcel Ciolacu. 

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat luni aviz favorabil cererii DNA privind efectuarea urmăririi penale în cazul lui Eugen Bejinariu. 

----------------------------

Știrea inițială 15.38

Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni, un raport pozitiv pentru cererea DNA de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu.

Au fost 11 voturi ”pentru” și cinci împotrivă, din numărul total de 19 al celor prezenți.

Raportul urmează să primească vot final în plenul Camerei Deputaţilor programat luni după-amiază.

Pe 21 noiembrie, procurorii anticorupție au cerut Parlamentului încuvințarea urmăririi penale în cazul fostului secretar general al Guvernului, din perioada premierului Adrian Năstase, Eugen Bejinariu, pe care îl acuză de abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

Acuzaţia pe care procurorii anticorupţie i-o aduc lui Eugen Bejinariu este de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

”Bejinariu Eugen a exercitat următoarele activităţi: a iniţiat şi a susţinut proiectele a două hotărâri de guvern (nr. 1473/11.12.2003 şi nr. 470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitaţii publice; a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat; a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din data de 15.04.2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică”, potrivit cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În vârstă de 57 de ani, Eugen Bejinariu este parlamentar PSD din 2004 încoace. A fost ofițer activ al MApN, apoi secretar general al Guvernului și pentru o scurtă vreme, premier interimar, în 2004, după demisia din funcție a lui Adrian Năstase, ca urmare a pierderii alegerilor prezidențiale și parlamentare.

DNA a început partea finală a anchetei în dosarul denumit ”Microsoft 2”

Dosarul ”Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Pe 21 noiembrie, fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

Partea a doua a anchetei Microsoft vizează, până acum, implicarea a opt miniștri plus un fost premier interimar. Presupusul prejudiciul este, potrivit procurorilor DNA, de 67 de milioane de euro. În această parte a doua a anchetei, Claudiu Florică, afaceristul care controla Fujitsu România, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, potrivit DNA.

Procurorii DNA au dispus, pe 22 noiembrie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de omul de afaceri Claudiu Florică şi doi foşti directori ai Microsoft România - Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu

În sarcina celor trei s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

Fostul ministru Dan Nica a fost audiat de procurorii DNA în dosarul Microsoft în septembrie 2015.

Miniștrii cercetați
În dosarul ”Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Cel de-al noulea ministru vizat de anchetă, Gabriel Sandu, a fost deja condamnat în primul dosar al licențelor Microsoft, ispășind o pedeapsă de trei ani de închisoare.

 

×
x close