Antena 3 CNN Actualitate Ceremonie solemnă în Cuba. Omagiu adus lui Che Guevara (VIDEO)

Ceremonie solemnă în Cuba. Omagiu adus lui Che Guevara (VIDEO)

Ceremonie solemnă în Cuba. Omagiu adus lui Che Guevara <font color=red>(VIDEO)</font>
09 Oct 2007   •   11:20

Cubanezii au marcat luni 40 de ani de la prinderea şi execuţia marelui "Che" Guevara. Cu acest prilej, rudele, autorităţile de la Havana şi foştii camarazi de luptă au participat la o ceremonie în oraşul Santa Clara, unde se află rămăşiţele sale pământeşti. Fidel Castro i-a adus şi el un omagiu revoluţionarului, printr-o scrisoare în care l-a numit un "combatant excepţional". Mii de oameni s-au adunat în oraşul Santa Clara din centrul Cubei, în faţa statuii de bronz ridicate în memoria lui Che Guevara. Ceremonia organizată în cinstea revoluţionarului argentinian a fost prezidată de însuşi preşedintele interimar al Cubei, Raul Castro.

Raul, care a luptat cu Guevara în munţi, în timpul revoluţiei cubaneze, a refuzat să ia cuvântul.

Deşi absent de la ceremonie, Fidel Castro a delegat un reprezentant guvernamental să citească un mesaj din partea sa. El Lider Maximo, care nu a mai apărut în public de la operaţia suferită anul trecut, l-a numit pe Che Guevara un combatant excepţional şi i-a mulţumit acestuia pentru tot ceea ce a încercat să facă, în Cuba şi în ţările din America Latină.

Deşi solemnă, ceremonia a fost presărată şi cu momente artistice. După ceremonie, fiica lui Guevara, Aleida, a aprins o lumânare în memoria tatălui său şi a vorbit despre importanţa spiritului comunist.

Ernesto ''Che'' Guevara a eliberat în august 1958 oraşul cubanez Santa Clara, deschizând astfel porţile Havanei în faţa lui Fidel Castro şi a aliaţilor lui, care au intrat triumfători în capitală în ianuarie 1959.

În urmă cu 10 ani, la Santa Clara a fost construit un mausoleu pentru a adăposti rămăşiţele pământeşti ale lui "Che" Guevara, repatriate din Bolivia la 20 de ani de la moartea sa.

Antena 3

Cuba aduce un omagiu lui Che Guevara

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close