Centura Clujului riscă să se prăbuşească, susţin specialiştii in mediu de la Universitatea Babeş- Bolyai. Aproape 200 de milioane de euro au fost cheltuite pentru lucrare, dar fără un studiu al structurii solului. Urmările se văd deja. O porţiune din drum este afectată de alunecările de teren.
În urmă cu 4 ani, oficialii Clujului au avut de ales două variante pentru construirea centurii ocolitoare a oraşului. Liberalii, care aveau şefia Consiliului Judeţean, au vrut ca aceasta să fie construită paralel cu firul apei şi să coste 35 de milioane de euro. Democrat-liberalii lui Emil Boc nu au acceptat propunerea şi au ales un traseu mai scurt cu 10 kilometri, dar aproape dublu ca preţ: 64 de milioane de euro.
Lucrările au început în octombrie 2006 fără un studiu al structurii solului, în ciuda faptului că specialiştii au avertizat că traseul ales şi defrişările ce se vor face vor provoca în câţiva ani probleme cu consecinţe grave. Deja au fost defrişate peste 80 de hectare de pădure. În plus, specialiştii au atras atenţia că în zonă sunt izvoare de suprafaţă, care vor duce la alunecări de teren.
Studiile au fost ignorate însă şi lucrările au continuat. La fel şi problemele prevăzute de specialişti. Prin urmare, o porţiune de centură de 200 de metri, proaspăt asfaltată, a luat-o la vale. Acum se încearcă repararea ei şi stabilizarea dealului.
Termenul de finalizare a centurii a fost depăşit cu doi ani şi, potrivit unor estimări neoficiale, lucrările ar putea dura încă pe atât.
200 de milioane de euro aruncaţi. Centura Clujului stă să se prăbuşească