Antena 3 CNN Actualitate Cine merge la centrele de evaluare COVID și cine la UPU în caz de infecție cu SARS-CoV-2

Cine merge la centrele de evaluare COVID și cine la UPU în caz de infecție cu SARS-CoV-2

Cristina Ştefan, Iulia Gorgorin
4 minute de citit Publicat la 10:36 06 Ian 2022 Modificat la 11:55 06 Ian 2022
adrian marinescu centru de evaluare covid
Dr. Adrian Marinescu, precizări despre centrul de evaluare COVID de la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti Sursa foto: Antena 3

România intră în valul 5 al pandemiei cu noi restricţii dar şi cu măsuri noi pentru a preveni aglomerarea spitalelor.

Cum numărul de cazuri este în creştere, autorităţile încearcă să ridice presiunea de pe secţiile de COVID cu centrele de evaluare.

În cele mai multe centre de evaluare din Capitală, personalul medical va fi cel din spital, iar în ţară ar putea fi medici de familie.

Centrele de evaluare fac parte din noua strategie a Ministerului Sănătății din valul 5

Până în prezent Alexandru Rafila a anunțat ca a identificat aproximativ 160 de centre în toată tara, însă lista va fi completată în zilele următoare.

"Am identificat deja o listă de 160 de centre evaluare ambulatorie a pacienţilor cu forme medii, probabil, de boală. Dar, vom veni foarte repede şi cu criteriile legate de tipurile de pacienţi pe care îi vom direcţiona către aceste centre la nivel naţional. Cred că această listă se va completa şi în cursul săptămânii viitoare va fi disponibilă o hartă interactivă cu toate aceste centre, încât oamenii să ştie unde se pot adresa, pe de o parte. Această hartă interactivă va cuprinde, pe măsura semnării contractelor de către medicii de familie, şi toate centrele de testare care vor deveni operaţionale la nivelul cabinetelor de medicină de famlie", a arătat ministrul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, conform Agerpres.ro.

În București vom avea 14 astfel de centre

14 spitale din Bucureşti vor avea astfel de centre de evaluare.

Printre acestea se numără şi Spitalul de Urgență "Profesor Doctor Dimitrie Gerota".

Dr. Alida Moise, directorul general al spitalului a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre strategia pe care o are pentru a face faţă solicitărilor.

"Vom face tot ce au făcut şi celelalte spitale. Am încercat şi noi să răspundem cât mai bine solicitărilor care ni s-au adresat, să ajutăm, să evaluăm, să tratăm cât mai mulţi pacienţi. Atât personalul angajat în Ministerul Afacerilor Interne, cât şi cetăţeni care ni s-au adresat. Pentru valul acesta ne-am pregătit, ne-am reevaluat, redimensionat stocurile de materiale consumabile, de medicamente. Avem pregătit acelaşi plan de succes, pe care l-am aplicat şi în valul trecut, cu participarea întregii echipe din spital, la acordarea asistenţei medicale. În clipa aceasta funcţionăm cu Unitatea de Primiri Urgenţe şi cu paturi pentru cazuri uşoare. Avem deja patru pacienţi pozitivi internaţi în acest moment şi, în curând, pe măsură ce lucrurile avansează, vom aviza şi noi centrul de evaluare, pe care îl organizăm, în speranţa de a reduce presiunea pe Camera de Gardă", a declarat dr. Alida Moise, medic ATI, directorul general al Spitalului de Urgență "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" din Capitală.

Pe surse am aflat ca unele spitale nu ar fi de acord să aiba astfel de centre.

Unii cred că aceste centre ar bloca activitatea din spital şi asta pentru că va fi același persoana medical care va face evaluarea din centre cu cel care va îngriji bolnavii în spital.

Ministerul Sănătăţii a anunțat că rolul acestor centre este acela de a degreva Unitățile de Primiri Urgențe şi de a preveni formele severe de boală.

Pacienții vor beneficia de un set de analize în aceste centre, vor primi antivirale și anticorpi monoclonali după caz.

Lista centrelor de evaluare din București

Pe lista centrelor de evaluare din București sunt 14 spitale:

Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sfântul Ioan, Spitalul Universitar, Spitalul Colţea, Spitalul Cantacuzino, Spitalul Colentina, Spitalul Nicolae Malaxa, Spitalul Carol Davila, Spitalul Sfântul Ştefan, Spitalul Sfânta Maria, Spitalul Victor Babeş, locaţia din Pipera Spitalul Th. Burghele şi Spitalul Dimitrie Gerota.

Dr. Adrian Marinescu, precizări despre centrul de evaluare COVID de la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti

Medicul Adrian Marinescu a precizat, în exclusivitate la Antena 3, cum va fi funcţiona centrul de evaluare COVID de la Institutul "Matei Balş"din Capitală.

"Ne aşteptăm ca varianta Omicron să însemne, de cele mai multe ori, forme uşoare. Şi, atunci, aceste centre de evaluare vor fi extrem de importante, pentru că vor face evaluarea pacienţilor pentru forme uşoare. Sigur că se va întâmpla şi în spital, sperăm să fie aşa. Adică, medicii de familie pentru cei care au forme uşoare, fără factori de risc, se poate să îi rezolve acasă.

Dr. Adrian Marinescu anunţă că "centrul va fi funcţional cât se poate de repede"

Legat de centrul de evaluare din Matei Balş, noi am mai luat în calcul şi în valul al patrulea. Structura este pregătită, noi ne ocupăm acum de personal. Sunt ultimele modificări pe care le facem şi va fi funcţional cât se poate de repede. Va acea aceeaşi structură tip Cameră de Gardă, doar că va funcţiona în aşa fel încât analizele şi computerul tomograf, partea de imagistică, să facă foarte repede. Pacienţii care vor putea fi monitorizaţi acasă vor pleca cu tratament după ce se face evaluarea şi vor fi în continuare, sub observaţia medicului de familie, iar ceilalţi care vor avea nevoie de internare, vom găsi locuri pentru ei, sau îi vom trimite în alte spitale", a precizat Adrian Marinescu, joi, în exclusivitate la Antena 3.

 

Citiţi şi: Bilanț COVID-19 din 6 ianuarie 2022, în România. Creștere de 4 ori a numărului de cazuri într-o săptămână

×
x close