Antena 3 CNN Actualitate Centrala de la Cernavodă, în pericol din cauza nivelului scăzut al Dunării

Centrala de la Cernavodă, în pericol din cauza nivelului scăzut al Dunării

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 08:20 16 Sep 2011 Modificat la 08:20 16 Sep 2011
Centrala de la Cernavodă, în pericol din cauza nivelului scăzut al Dunării
Foto: Mediafax
Nivelul scăzut al Dunării pune în pericol Centrala Nucleară de la Cernavodă. Cele două reactoare, răcite cu apă din fluviu, ar putea fi oprite. Pe lângă asta, sute de mii de români, care îşi iau apa din Dunăre, ar putea avea de suferit.

"În prezent, nivelul apei în bazinul de aspiraţie este de 3 metri, faţă de nivelul mediu, care era de 4,5 metri", a declarat Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica.

În 2003, reactorul numărul 1 al Centralei, care asigură o cincime din necesarul de energie al României, a fost oprit timp de trei săptămâni, pentru că apa din bazinul de aspiraţie ajunsese la nivelul critic de 2,5 metri. Asta înseamnă că acum suntem, practic, la un pas de acelaşi scenariu.

"Dacă, de exemplu, apa scade până la 2,35 metri, atunci iniţiem procedura pentru oprirea celei de-a doua unităţi", a atenţionat Budulan.

Deşi sunt nevoite să ia în calcul oprirea celor două unităţi ale centralei, autorităţile spun că, cel puţin pentru o săptămână, situaţia este sub control.

Dar problemele nu se termină aici. Toţi oamenii din oraşul Cernavodă iau apa potabilă din Dunăre. Riscul să nu aibă ce să bea creşte cu fiecare zi.

"În cazul în care nivelul Dunării va scădea mult sub nivelul prizei de apă, noi vom lansa pe apă un ponton cu pompele aferente ce vor asigura debitul de apă necesar", a precizat Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome Judeţene de Apă.

Aceeaşi problemă o au toate oraşele riverane, cum ar fi Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Galaţi sau Tulcea.

Cât despre traficul pe Dunăre, el a fost complet dat peste cap. Peste 250 de nave sunt blocate în albia fluviului, din cauza nivelului scăzut al apei.
 


×
Etichete: pericol Dunare apa
x close