Urmează convocare de urgență a comitetelor județene și a municipiului Bucureștiului pentru situații de urgență, analizarea situației și dispunerea măsurilor necesare.
"ANM-ul a anunțat două intervale, 21 iulie-24 iulie, cod galben de caniculă ridicat, iar în 22-23 iulie o să fie și un cod portocaliu. În situația în care ne aflăm și în perioadă de secetă, riscul de apariții de incendii este foarte ridicat.
Am stabilit masuri pentru următoarea perioada, măsuri care rămân mereu când avem cod galben, portocaliu sau roşu de caniculă. Măsuri care se vor aplica mereu de acum încolo. (...)
Am hotărât azi să activăm şi celula de criză. Personalul din minister va fi convocat la nevoie dacă avem nevoie de avioane pentru stingere incendii pădure. Atunci în celula trebuie să avem şi un reprezentant al forțelor aeriene.
A fost aprobat un set de măsuri generale pentru populație și instituții: amenajarea unor puncte medicale, cu apă, informarea preventivă a populației pe perioada caniculei, monitorizarea zonelor forestiere, desfășurarea de controale pentru prevenirea incendiilor, identificarea și monitorizarea populației vulnerabile, evitarea deplasărilor pentru persoanele care suferă de boli, evitarea expunerii la soare. Consumul de alcool nu este recomandat în această perioadă", a spus Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
De asemenea, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, miercuri seară, informarea preventivă a populației cu privire la importanța respectării recomandărilor, precum și interdicția folosirii focului deschis la arderea de miriști și vegetație uscată.
Populația este sfătuită să evite deplasările sau alternarea acestora cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiționat (magazine, spaţii publice) precum şi:
- evitarea spațiilor aglomerate, a expunerii la soare și a efortului fizic intens între orele 11.00-18.00;
- asigurarea unei hidratări și alimentații corespunzătoare adaptate sezonului compusă în special din apă, sucuri naturale din fructe, ceaiuri călduțe, fructe, legume sau iaurturi;
- adaptarea vestimentației prin purtarea unor haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
- evitarea consumului de alimente cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală precum și a băuturilor alcoolice și a celor care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare.