Antena 3 CNN Actualitate Cele trei scenarii ale aderării României la Schengen și cu frontierele terestre. Victor Negrescu: „Trebuie să fim precauți”

Cele trei scenarii ale aderării României la Schengen și cu frontierele terestre. Victor Negrescu: „Trebuie să fim precauți”

spatiul schengen
Cele trei scenarii ale aderării României la Schengen și cu frontierele terestre. Foto: Getty Images
de Ioana Coman    |    30 Sep 2024   •   18:08

Europarlamentarul Victor Negrescu a prezentant, luni, cele trei scenarii privind aderarea României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Negrescu a avut o întrevedere cu Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în urma căreia aceasta a reconfirmat sprijinul Comisiei Europene pentru aderarea României la spațiul Schengen, pe cale terestră, ideal până la finalul acestui an. 

Europarlamentarul PSD a prezentat următoarele trei scenarii de lucru:

„- scenariul optimist: un vot pentru România la nivel tehnic în perioada care urmează prin care profităm de momentul post-electoral, la fel cum s-a întâmplat cu Olanda;
- scenariul precaut: un vot în decembrie sau anul viitor în speranța că vom avea un guvern format din partidele pro-europene în care să se regăsească social-democrații care mereu ne-au susținut;
- scenariul negativ: se formează o coaliție anti-europeană și pro-rusă care se va opune complet aderării României la spațiul Schengen”.

Acesta a adăugat că România are în continuare șanse reale să adere complet la zona de liberă circulație.

„Voi continua demersurile la fel ca și anul trecut când Parlamentul European a jucat un rol important în atingerea obiectivului nostru”, a afirmat acesta, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„La Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 10 octombrie, Comisia Europeană va saluta rezultatele bune obținute de România după implementarea proiectelor pilot de securizare a frontierelor și după accederea la air-Schengen.

De această dată, însă, realizarea acestei ținte necesită sprijinul total al partenerilor europeni, fără de care ar fi dificil să obținem consensul dorit. Trebuie să fim precauți și la poziția altor state membre care între timp sunt influențate de forțe politice anti-europene sau de propriul context electoral și politic”, a mai explicat europarlamentarul.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close