Antena 3 CNN Actualitate Ce riscă românii care pleacă în vacanță în Bulgaria, Grecia sau Turcia fără aceste trei documente

Ce riscă românii care pleacă în vacanță în Bulgaria, Grecia sau Turcia fără aceste trei documente

Este vremea concediilor, iar mulți români aleg destinații precum Bulgaria, Grecia sau Turcia. Puțini sunt cei care știu însă ce trebuie să facă înaintea vacanței astfel încât să nu aibă niciun fel de probleme în această perioadă.

insula thassos getty images calin stan
Ce riscă românii care pleacă în vacanță în Bulgaria, Grecia sau Turcia fără aceste trei documente Sursa foto: Gettyimages | Calin Stan
de Laura Dinu    |    11 Iul 2023   •   04:00

Există trei documente fără de care nu ar trebui să plecați niciodată într-o călătorie cu mașina. Primul dintre acestea este asigurarea RCA. 

O simplă poliță de asigurare obligatorie îl asigură pe șofer că este acoperit în cazul în cazul unui accident. Această asigurare este emisă, de când România este în UE, împreună cu componenta Carte Verde, ceea ce înseamnă că în cazul în care șoferul român provoacă un accident oriunde în sistem, adică în aproape toată Europa, inclusiv țările preferate de noi ca destinații turistice de vară (Grecia, Bulgaria și Turcia), daunele vor fi acoperite de asigurătorul RCA.  

Ce trebuie să faceți dacă sunteți păgubit într-un accident 

Completați cu atenție toate rubricile formularului Constatare amiabilă de accident și urmăriți ca și celălalt șofer să facă acest lucru, sau așteptați să vină autoritățile competente să întocmească documentele în care se consemnează accidentul, dacă legislația țării respective impune acest lucru, scrie studiifinanciare.ro.

Pentru informații suplimentare puteți contacta biroul național din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul (datele de contact ale birourilor naționale le găsiți pe verso-ul documentului Carte Verde). 

În documentele încheiate (Constatare amiabilă de accident sau Proces-verbal), trebuie să fie indicat în mod expres numărul de înmatriculare al vehiculului, marca, tipul și culoarea acestuia, numărul/seria documentului de asigurare Carte Verde dacă există și perioada de valabilitate a acestuia, precum și societatea de asigurare.  

Dacă vehiculul „vinovat” este compus din cap tractor – remorcă/semiremorcă, aveți grijă ca în documente să fie indicate în primul rând elementele de identificare ale capului tractor și documentul de asigurare al acestuia! 

Solicitați o copie (și/sau faceți o poză) a documentului de asigurare al vehiculului „vinovat”. 

Este recomandat să faceți poze la locul accidentului atât vehiculului dumneavoastră cât și vehiculului „vinovat”, cu semnele de circulație, cu strada, intersecția și poziția vehiculelor implicate în accident și cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate în accident, cum ar fi actele de identitate ale șoferului și/sau vehiculului (cartea de identitate personală, pașaportul, permisul de conducere ale șoferilor, talonul – certificatele de înmatriculare, documentele de asigurare RCA/Carte Verde ale vehiculelor etc.). Aveți în vedere că cel puțin în una din fotografii să apară numărul de înmatriculare al vehiculului „vinovat” (în mod obligatoriu și al capului tractor dacă este cazul). 

Dacă vehiculul „vinovat” este înmatriculat în statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună de daună vă puteți adresa: 

  • asigurătorului RCA al vehiculului
  • BAAR după întoarcerea în România (în cazul în care vehiculul dumneavoastră permite deplasarea) dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European. 

Dacă vehiculul „vinovat” este înmatriculat în alt stat decât cel pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluționarea cazului de daună de daună vă puteți adresa: 

  • Biroului național din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul
  • BAAR după întoarcerea în România (în cazul în care vehiculul dumneavoastră permite deplasarea) dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European și vehiculul „vinovat” este înmatriculat în unul din aceste state. 
  • Dacă aveți încheiată o asigurare CASCO, vă puteți adresa direct asigurătorului dumneavoastră. 

Ce trebuie să faceți dacă sunteți vinovat într-un accident 

Completați cu atenție toate rubricile formularului Constatare amiabilă de accident sau așteptați să vină autoritățile competente să întocmească documentele în care se consemnează accidentul, dacă legislația țării respective impune acest lucru. 

Predați celuilalt șofer o copie după documentul dumneavoastră de asigurare Carte Verde, după talonul auto – certificatul de înmatriculare, carnetul dumneavoastră de conducere etc. 

Anunțați-vă cât mai repede asigurătorul cu privire la producerea accidentului și urmați recomandările acestuia. 

Asigurarea CASCO 

Un al doilea document care nu trebuie să vă lipsească în vacanță este asigurarea CASCO. 

Acest tip de asigurare auto facultativă îți garantează că vei avea cu ce să repari mașina în cazul în care suferi un accident în care ești chiar tu cel vinovat și nu vei beneficia, deci, de acoperirea RCA a celuilalt șofer.  

Mai mult, asigurarea CASCO presupune că asigurătorul te va despăgubi inclusiv în caz că mașina este furată.  

O poliță, chiar și “full CASCO”, acoperă o gamă largă de evenimente, însă este bine de știut că presupune și destule excluderi. 

De exemplu, dacă mașina ia foc din cauza unor elemente electrice, cei mai mulți asigurători nu plătesc despăgubirea. Fără o sumă suplimentară, nu sunt asigurate în mod normal nici părțile din sticlă ale mașinii și nici anvelopele și nu sunt plătite nici pagubele suferite în service sau pe platforma de tractare.  

Asigurarea de sănătate 

Asigurarea pentru sănătate este un ”must have” în vacanță. Deși prețul acesteia este extrem de mic, undeva la 200 de lei pentru o vacanță de 8 zile pentru toată familia, despăgubirile în caz de boală sau accidentări sunt semnificative. Mai exact, tratamente medicale de aproximativ 30.000 de euro. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close