Majoritatea construcţiilor din Deltă sunt ilegale, conform unui raport publicat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în cadrul simpozionului naţional "Avem o deltă, cum procedăm?".
Documentul arată că legislaţia nu prevede nici un fel de sancţiuni pentru autorităţile care permit construirea acestora, iar fenomenul a luat amploare mai ales de prin 2005, când au început să fie construite tot felul de pensiuni şi case de vacanţă, fără autorizaţii sau avize de mediu.
Raportul mai arată că, pentru zonele cu valoare peisagistică şi care sunt deteriorate, primăriile ar fi trebuit să prevadă în planurile urbanistice actualizate, măsuri de protecţie specifice, în vederea refacerii ecologice a acestor zone. Absenţa documentaţiilor se traduce astfel prin lipsa unor măsuri de conservare şi protecţie a capitalului natural al Deltei.
În decembrie 2008, a fost aprobată o hotărâre de guvern referitoare la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, care prevedea actualizarea planurilor de urbanism, data limita fiind iunie 2010. Nici una din autorităţile locale nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent şi doar cinci dintre ele au început procedurile (Bestepe, Chilia Veche, Somova, Nufărul şi Valea Nucărilor).
Argumentul general invocat a fost lipsa fondurilor, deşi legislaţia obligă administraţiile locale şi Consiliul Judeţean să identifice surse alternative de finanţare.
Citeşte mai mult la
Green Report