Antena 3 CNN Actualitate Cele 7 noi minuni ale lumii (GALERIE FOTO)

Cele 7 noi minuni ale lumii (GALERIE FOTO)

1 minut de citit Publicat la 16:27 08 Iul 2007 Modificat la 16:27 08 Iul 2007
Cele 7 noi minuni ale lumii <font color=red>(GALERIE FOTO)</font>
?Cele şapte minuni ale lumii de astăzi? au fost anunţate sâmbătă seară, la Lisabona. Marele Zid Chinezesc se află în fruntea listei, urmat de alte renumite monumente culturale din diferite părţi ale globului. Clasamentul a fost alcătuit în urma unui sondaj mondial la care au luat parte circa 100 milioane de oameni. Iniţiativa a fost, însă, puternic contestată, iar UNESCO a preferat să nu aibă nimic de-a face cu ea.

Din cele şapte minuni ale lumii antice, doar una mai supravieţuieşte - marea piramidă de lângă Cairo. Un cineast elveţian a lansat, acum câţiva ani, o acţiune la scară mondială pentru desemnarea unor noi ?şapte minuni?, dintre monumentele existente astăzi în lume. Pentru prima dată în istorie, toţi locuitorii planetei au fost chemaţi să-şi spună părerea, prin telefon sau Internet. Clasamentul final a fost anunţat pe un stadion din Lisabona, în faţa a 50.000 de spectatori.

Primul loc îi revine Marelui Zid Chinezesc - construcţia începută cu două milenii în urmă, care se întinde de pe malul Pacificului până în Asia Centrală. Urmează, poate surprinzător, fascinantul oraş antic Petra, din deşertul Iordaniei, cu templele şi mausoleele sale săpate în stâncă. Lista continuă cu trei monumente din America de Sud: mai întâi, uriaşa statuie a Mântuitorului, emblema metropolei braziliene Rio de Janeiro. Apoi, două străvechi cetăţi ale civilizaţiilor precolumbiene: Machu Picchu, citadela incaşilor, ridicată în Munţii Anzi din Peru, şi oraşul mayaşilor, Chichen Itza, situat pe actualul teritoriu al Mexicului. Europa este reprezentată de Colloseum-ul din Roma, construcţie simbolică pentru Imperiul Roman. Cea de-a şaptea minune este mausoleul Taj Mahal, cel mai cunoscut monument din India.

Au rămas în afara listei, printre altele, Acropole din Atena, Kremlinul Moscovei şi nu în ultimul rând Statuia Libertăţii din New York. Cât despre piramidele egiptene, ele au fost trecute ?în afara concursului?. Veniturile operaţiunii sunt destinate restaurării monumentelor distruse sau aflate în pericol, pretutindeni în lume.

Click aici pentru GALERIE FOTO

Antena 3

×
x close