Primul permis de conducere din România are 100 de ani. Acesta a fost eliberat de Prefectura de Poliţie Bucureşti şi conţine, pe lângă datele personale, regulile de circulaţie care se aplicau în acea perioadă.
Până în 1913, şoferii ieşeau cu maşina pe străzi în baza unui brevet. Odată cu apariţia primelor cursuri de pregătire, a apărut şi permisul de conducere
Numărul celor care aveau maşini era extrem de mic la acea vreme. În 1908, spre exemplu, în România circulau 138 de automobile. Cei care voiau permis dădeau şi atunci un examen.
„Se dădeau examenele pe două probe: viteză şi reacţie la frânare. Examinatorul, la a doua probă, la reacţia la frânare arunca un sac plin cu paie în faţa maşinii să vadă reacţia conducătorului”, a povestit comisarul-şef Florentin Plătică.
Odată obţinut permisul de conducere, şoferul trebuia să respecte regulile scrise în document. În caz contrar, era amendat, fiecare sancţiune fiind notată în filele permisului.
Cei care vor să vadă cum arată modelele de permise auto din secolul trecut, pot trece în orice zi, până pe 20 octombrie pe la standul Ministerului de Interne de la Salonul Auto Bucureşti.