Managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, a spus, vineri, la Digi 24, că se teme de noile măsuri de relaxare, deoarece poate duce la creșterea cazurilor,
„Gândiți-vă că la aproape 85.000 de cazuri confirmate avem încă aproape 44.000 de cazuri active, avem 3.500 de decese. Nouă ne este teamă că odată cu aceste noi măsuri de relaxare, peste două - trei săptămâni, o lună, din nou vom avea undeva la 2000 sau peste 2000 de cazuri noi pe zi”, a spus medicul.
Cristian Oancea: Relaxarea la noi se traduce prin iresponsabilitate.â
„Relaxarea la noi se traduce prin iresponsabilitate. Faptul că oamenii nu mai merg atât de mult în concedii pentru că s-a terminat vara se va compensa cu deschiderea școlilor. Cu relaxarea aceasta, dacă nu vom fi responsabili, ori vom fi în jurul cifrei de 1.500 (infectări pe zi - n.r.) ori va fi o ușoară creștere până la 2.000 de cazuri. Problema este că din aceste cazuri se selectează și cazurile severe și va fi încărcătură pe sistemul de terapie intensivă, acest număr va crește”, a sublinia Cristian Oancea.
Întrebat la cât estează că va crește numărul bolnavilor în ATI, medicul a răspuns că, în două săptămâni, România poate ajunge la 600 de cazuri, ceea ce este un „fenomen deja îngrijorător”, la o capacitate de aproape 1.000 te paturi la nivel național dedicate Covid.
„Să nu uităm că resursă umană de terapie intensivă - și aici vorbesc din interiorul spitalului nostru - este epuizată și emoțional și fizic pentru că ei fac gărzi continuu, la trei patru zile toți medicii fac câte o gardă și acest lucru are deja șapte luni de zile”, a spus managerul Spitalului V. Babeș din Timișoara.
Cristian Oancea: La toamnă ne putem aștepta la un „tsunami" de cazuri
Acesta a adăugat că nu se găsește personal profesionist de terapie intensivă, iar spitalele din alte regiuni nu pot fi private de suportul medicilor de terapie intensivă.
Întrebat dacă își menține părerea potrivit căreia la toamnă ne putem aștepta la un „tsunami", medicul a răspuns afirmativ: „Da, da îmi mențin această părere. (...) În curând depășim 100.000 cu ochii închiși . Totuși, să ai 100.000 de infecții, din care două treimi să nu fie declarați încă vindecați, este un lucru care trebuie să ne alarmeze.