Această participare fără precedent confirmă starea de nemulţumire generală a salariaţilor, a pensionarilor şi a celorlalte categorii sociale din România şi constituie cel mai serios semnal de alarmă pentru Guvern, care trebuie să renunţe la măsurile de austeritate sau trebuie să plece, susţin sindicaliştii.
Dacă sunteţi martorii unui eveniment mai puţin obişnuit, legat de proteste sau de moţiunea de cenzură, puteţi să ne trimiteţi informaţii la adresa de mail site@antena3.ro. În cazul în care filmaţi un astfel de incident, încărcaţi materialul pe www.videonews.ro.
Protestatarii se adună în Capitală miercuri dimineaţă, începând cu ora 7:30. Oamenii vor pleca spre Piaţa Victoriei, unde la ora 10:00 va începe mitingul. O oră mai târziu, sindicaliştii vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, unde, spun ei, vor rămâne până aproximativ la ora 17:30, aşteptând rezultatul votului la moţiunea de cenzură. Mitingul are însă autorizaţie până la ora 22:00.
Câte un grup restrâns de sindicalişti va fi prezent de la ora 8:00 la fiecare poartă a Parlamentului. Sindicaliştilor li s-a refuzat accesul în balcoanele Parlamentului pentru a asista la dezbaterea moţiunii de cenzură. Motivul invocat - organizaţiile neguvernamentale au solicitat prezenţa în balcoane de mai mult timp.
Studenţii participă la protest
La mitingul din centrul Capitalei sunt aşteptaţi să participe şi câteva mii de studenţi. Liderii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) au anunţat că peste 2.000 de tineri din toată ţara vor ieşi în stradă. Totodată, liderul studenţilor din Bucureşti, Ionuţ Poenaru, a anunţat că 3.000 de studenţi se vor afla la protestul de miercuri.
"Această acţiune este ultima formă de protest manifestată de liderii studenţilor împotriva proiectului de lege al educaţiei şi împotriva conducerii actuale a MECTS, ca urmare a lipsei de transparenţă şi comunicare manifestată de ministrul Petru Daniel Funeriu pe parcursul dezbaterilor cu privire la Legea Educaţiei, dar şi în relaţia cu reprezentanţii studenţilor", se arată într-un comunicat al UNSR.
Studenţii cer Guvernului să nu îşi asume răspunderea pe actuala formă a proiectului Legii educaţiei, susţinând că nu conţine amendamentele lor şi nici ale partenerilor sociali din învăţământ.
Presiuni asupra sindicaliştilor
Liderii sindicali susţin că mai mulţi angajaţi au fost ameninţaţi de conducere cu pierderea locului de muncă în cazul în care participă la mitingul din Capitală.
Autoritatea Rutieră Română este de asemenea acuzată că a făcut presiuni la firmele de transport să anuleze contractele încheiate deja cu organizaţiile sindicale pentru aducerea manifestanţilor în Capitală. Astfel de situaţii sunt semnalate în mai multe judeţe, printre care Iaşi, Alba, Braşov, Bacău şi Argeş.
Potrivit liderului BNS, Dumitru Costin, toate aceste presiuni la adresa firmelor de transport vin din partea consilierului ministrului Transportului, Gheorghe Dobre, fost şef la Transporturi.
Transportatorii, ameninţaţi să nu ajute sindicaliştii
Protestul dă peste cap traficul rutier
Manifestaţiile din Capitală vor îngreuna traficul rutier, cu atât mai mult cu cât circulaţia este restricţionată pe mai multe drumuri din centrul Capitalei, iar traseele mai multor mijloace de transport în comun vor fi modificate.
Pentru protestul sindicaliştilor va fi restricţionat traficul rutier pe Bulevardul Kiseleff - de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, pe Bulevardul Aviatorilor - de la Piaţa Charles de Gaulle până la Piaţa Victoriei, accesul dinspre Bulevardul Ion Mihalache către Piaţa Victoriei, precum şi efectuarea virajului la stânga din Piaţa Victoriei către Bulevardul Ion Mihalache, Calea Victoriei şi Bulevardul Lascăr Catargiu.
Vezi aici străzile restricţionate şi rutele ocolitoare
În timpul marşului de protest de la Palatul Victoria spre Palatul Parlamentului, începând cu ora 10:30 va fi restricţionat traficul atât pe traseul Bulevardul Lascăr Catargiu - Bulevardul Magheru, Bulevardul I.C. Brătianu - Bulevardul Unirii, cât şi pe toate arterele de circulaţie care acced către acestea.
Din cauza acestor restricţii de circulaţie, autobuzele şi troleibuzele din zona centrală vor circula pe trasee modificate.
Vezi aici traseele modificate ale mijloacelor de transport în comun
Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie va fi dezbătută şi votată în Parlament începând cu ora 11:00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturi favorabile.
Zone paralizate de miting