Ardeiul atât de special a fost creat la Buzău, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL). Soiul, a cărui performanță nu a fost depășită încă, atrage tot mai mult atenția comunității științifice.
El a fost prezentat pentru prima oară în anul 2014, la Congresul Mondial de Horticultură din Australia. A întrecut detașat speciile ce provin din țările cultivatoare de ardei iute în concentrația de capsaicină, adică substanța care conferă iuțeală ardeiului, scrie Adevărul.
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a prezentat la ediția din 2022 a unui important congres de horticultură găzduit de Franța soiul de 200 de ori mai iute decât un ardei iute obișnuit, realizat de o echipă coordonată de academicianul Costel Vânătoru. Lucrarea a obținut aprecierea celor 2.500 de delegații din peste 150 de țări.
„Cercetarea aprofundată în toți acești ani despre ardeiul iute a făcut obiectul unei lucrări științifice prezentate de SCDL Buzău la ediția din acest an a International Horticultural Congress organizat în Franța”, potrivit unei comunicări a Ministerului Agriculturii.
După mulţi ani de studiu, specialiştii Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău au creat aproape o mie de varietăţi de ardei iute, multe nefiind comestibile din cauza conţinutului ridicat de capsaicină, elementul care dă usturimea.