Antena 3 CNN Actualitate Cel mai bătrân bărbat din lume trăieşte în România

Cel mai bătrân bărbat din lume trăieşte în România

Cel mai bătrân bărbat din lume trăieşte în România
16 Iul 2007   •   15:03

Un român ar putea intra în cartea recordurilor ca fiind cel mai bătrân bărbat din lume. Tănase P. Tănase, din Stejaru, judeţul Tulcea, este născut în anul 1894 şi urmează să împlinească, la 15 octombrie, 113 ani. Această vârstă îl îndreptăţeşte să fie candidat la titlul de cel mai bătrân bărbat din lume, care în prezent este deţinut de japonezul Tomoji Tanabe, născut pe 18 septembrie 1895, mai tânăr cu aproape un an decât compatriotul nostru.

În Stejaru reporterii Jurnalului Naţional au găsit în decembrie trecut trei centenari. Pe Agora Rafte, pe Tănase P. Tănase şi pe Ştefan Zoiţa. Agora Rafte şi-a încheiat socotelile cu lumea asta la 9 ianurie 2007. Conform buletinului, femeia era născută în 1890. La 15 martie ar fi împlinit 117 ani, dacă datele din buletin sunt conforme cu realitatea. Ştefan Zoiţa este mult mai tânără. Este născută în 1903. A trecut pragul centenarului cu patru ani.

Nea Tănase este un bătrân care-a depăşit şi el de mult pragul centenarului. Acum, după cum spune el, dacă la 100 de ani ar fi primit un premiu de tinereţe, că bătrân a fost destul, ar fi trebuit să fie un adolescent de 13 ani. Data naşterii sale, din actul de identitate, este 15 octombrie 1894. Şi deoarece şi-a schimbat buletinul în 2006 centenarul are trecută pe cardul său şi data expirării acestuia: 2056!

De la 6 copii are acum 14 nepoţi, 18 strănepoţi şi 3 stră-stră-nepoţi. Şi toţi au rămas în Stejaru. "Decât să stau în casă mereu... mă mai plimb, să treacă zilele... Mie-mi place să mă plimb, mi-ar plăcea să merg peste tot, dar... s-au dus anii ăia." Tănase nu a fost niciodată la şcoală. De când se ştie a umblat cu animalele. Cu oile şi caprele. Mai întâi, prin Munţii Greciei, apoi în Cadrilater şi în stepa dobrogeană.

Spre deosebire de Tomoji Tanabe, cel considerat cel mai bătrân bărbat din lume, care-a declarat că nu a pus niciodată gura pe alcool şi probabil acesta e secretul longevităţii sale, nea Tănase a povestit zâmbind că i-a plăcut să bea orice. "Dar mai ales rachiu. De-ăla din struguri. Dintre toţi eu beam cel mai mult. Poate rachiul ăla m-a ţinut atâta în viaţa!", a tresărit bărbatul gândind c-a găsit răspunsul la întrebare. "Tăriile îmi plăceau. Votca... o singură dată m-am îmbătat că am băut 700 ml de votcă în juma? de oră. M-au adus mort acasă. Plângeau copiii şi nepoţii... abia a doua zi spre seară mi-am revenit. Cred că rachiul m-a ţinut până la urmă", repetă omul gânditor.

Citiţi povestea completă în Jurnalul Naţional

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close