Românii comandă de 1 Mai de șapte ori mai mulți mici față de o zi obișnuită.
Iar cozile și comenzile încep de la primele ore ale dimineții, în intervalul 9.00 - 11.00, înregistrându-se 24% din totalul comenzilor de peste zi.
Topul momentelor de consum este însă condus de intervalul 12.00 - 15.00, când se înregistrează 49% din comenzile de mici.
Micii sunt alegerea preferată și pentru cină, în intervalul 16.00 - 19.00 înregistrându-se 20% din totalul comenzilor.
Și în Capitală, comercianții se așteaptă la vânzări record. Un singur local se așteaptă să facă vânzări și de 10.000 de mititei.
Cei mai mari sau cei mai buni mici din țară
Iar cei mai mari, sau cei mai buni mici, după părerea multora, sunt la Dedulești. Acolo, localnicii spun că sunt micii cei mai mari din țară. Au 90 de grame și se servesc tradițional cu pâine și muștar. Rețeta micilor de Dedulesti este păstrată secret de către cei care îi servesc.
Acolo, micii cei mai mari erau gata puși pe grătar încă de la primele ore ale dimineții. Iar cei care și-au dorit să îi consume încă de la micul dejun nu au lipsit. Mulți turiști plecați spre mare s-au oprit la mici.
Iar tradiția de 1 Mai a intrat pe nerăsuflate.
Povestea micilor de la Dedulești, veche de peste 30 de ani
Micii de Dedulesti sunt renumiți în țara pentru dimensiunile lor. Gramajul este dublu față de cel al altor mici de pe piață. Iar povestea lor este veche de peste 30 de ani.
Acolo, grătarele merg încontinuu, atât ziua, cât şi noaptea. Elisabeta Androne şi soțul său au fost printre primii care au pornit în această aventură. Au deschis terasa în 1993, într-o perioadă când toți românii încercau să se descurce în capitalismul în care tocmai intraseră și de care nu știau mai nimic.
Antreprenorii de la Dedulesti au acum și o temere: aceea ca odată cu deschiderea circulației pe autostrada Pitești- Sibiu, zona lor nu va mai fi frecventată. Și afacerile nu vor mai fi profitabile.
Potrivit Asociației Române a Cărnii, românii consumă anual 200-250 de milioane de mici, iar anul acesta procesatorii de carne și-au pregătit stocuri mai mari decât anul trecut.
Cozi uriașe la mici, în București
Și în București, producătorii se așteaptă la vânzări record.
”Secretul este munca și eficiența cu care lucrăm. Colectivul nostru depune un efort substanțial pentru a realiza producția pe care o avem zi de zi. Totul se lucrează numai cu carne proaspătă și toată lumea muncește.
Ne așteptăm ca astăzi să vindem o cantitate foarte mare. Se face mereu coadă, pentru că toți bucureștenii, dar și cei din alte locuri care vin în București, toți vor să ajungă la noi. Noi suntem cei mai bucuroși oameni când ne caută clienții”, a afirmat Sandu Cocoșatu în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Medicii trag un semnal de alarmă
Medicii trag un semnal de alarmă însă cu privire la consumul de mici. Aceștia spun că este extrem de important ca românii să cumpere carnea numai din locuri sigure și să nu exagereze cu consumul.
"Să încerce să consume carne proaspătă, achiziționată de la producători sau de la cei care vând, care sunt în așa-zisă siguranță, adică magazine în care au încredere, unde știu că nu s-a mai produs niciodată, n-au mai fost astfel de izbucniri de toxiinfecții.
Iar dacă nu sunt toxiinfecții poate să intervină și colecistita, o simplă criză, așa numite crizele de fiere, care cumva să nu fie legate neapărat de toxicitate sau de microorganism, dar care să țină de calitatea fiecăruia dintre noi.
Cât putem sau nu putem să suportăm, mai ales atunci când vorbim de carne tocată, de carnea amestecată, de carne prăjită, la care sigur că se mai adaugă și alcoolul, se mai adaugă și garniturile, se mai adaugă și dulciurile. Și atunci e așa un fel de aglomerare maximă în stomacul nostru.
Iar dacă vreunul dintre aceste alimente este și contaminat, atunci suferința este și mai mare. Aglomerarea în camerele de gardă va fi pe măsură. Și din păcate, riscurile sunt într-adevăr de deshidratare importantă, sunt de afectare neurologică sau de insuficiențe de diverse organe, unele dintre ele și cu deces.
Așa că trebuie să avem grijă și de unde cumpărăm, de la ce producători sau de la ce vânzători, dar trebuie să fim atenți și noi acasă cum preparăm sau cum ținem.
Se anunță vreme foarte caldă și atunci toate aceste produse trebuiesc ținute la frigider până în momentul servirii și încercați să le gătim cât mai bine", a spus dr. Voichiţa Lăzureanu la Antena 3 CNN.