Antena 3 CNN Actualitate Cei implicaţi în fraudarea examenului de la INM riscă să fie excluşi din magistratură

Cei implicaţi în fraudarea examenului de la INM riscă să fie excluşi din magistratură

Cei implicaţi în fraudarea examenului de la INM riscă să fie excluşi din magistratură
06 Dec 2007   •   14:07

Toate lucrările de la concursurile pentru funcţiile de conducere ale judecătorilor şi procurorilor au fost ridicate de DNA în cadrul anchetei care îi vizează pe cei şase magistraţi puşi sub urmărire penală, motiv pentru care CSM nu poate valida concursurile. Ancheta DNA a stabilit traseul mitei care ar fi constat, în afară de plicul cu mii de euro, şi în produse, exact ca în cazul Remeş. Surse judiciare afirmă că în cercul suspecţilor intră şi un membru CSM, de la secţia de procurori, care ar fi fost şpăguit cu peşte, carne şi vin aduse de la Olteniţa.

Preşedintele CSM, Anton Pandrea, a declarat că în funcţie de fapta penală a celor şase magistraţi, CSM va lua măsurile prevazute de lege, care pot merge până la excluderea din magistratură. Potrivit anchetatorilor DNA, Dumitru Gheorghe, procurorul care aspira sa devină şeful Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Bucureşti, i-a dat lui Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul General şi membru supleant în comisia de concurs, suma de 15.000 euro în schimbul subiectelor de la examen. Suma pretinsă iniţial de Cojocaru era de 50.000 euro, dar intermediarii, adică judecătorul Gheorghe Cerbeanu şi notarul Bucur, fost membru CSM şi fost judecator la Înalta Curte, au reuşit să scăda preţul.

Argumentul forte al celor doi intermediari a fost legat de racolarea altor clienţi care să intre pe filieră. Dumitru Gheorghe a obţinut nota cea mai mare la examenul pentru ocuparea postului de procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Piteşti. Dumitru Gheorghe este singurul caz în care traseul mitei a fost stabilit cu precizie de anchetatori, fiind depistaţi atât intermediarii care au negociat suma, cât şi cei care au primit banii furnizând în schimb subiectele de examen.

În ceea ce-l priveşte pe Sterian Guli, procurorul care a candidat la conducerea Parchetului de pe lânga Tribunalul Bucureşti, DNA poate preciza în momentul acesta doar ca el ar fi obţinut prin intermediul aceluiaşi judecător, Cerbeanu, subiectele de concurs de la Gabriela Ghiţa, şefa comisiei de examinare.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close