Antena 3 CNN Actualitate Cine sunt cei peste un milion de români ale căror pensii nu vor crește în septembrie: ”Vor avea pensiile înghețate”

Cine sunt cei peste un milion de români ale căror pensii nu vor crește în septembrie: ”Vor avea pensiile înghețate”

Aceștia ar putea aștepta 5-6 ani până la o majorare.

Cine sunt cei peste un milion de români ale căror pensii nu vor crește în septembrie: ”Vor avea pensiile înghețate”
Cine sunt cei peste un milion de români ale căror pensii nu vor crește în septembrie: ”Vor avea pensiile înghețate”
de Laura Dinu    |    08 Iun 2024   •   06:00

Aproximativ 1,8 milioane de români nu vor primi niciun ban în plus după procesul de racalculare, la care se lucrează intens în ultima perioadă. Anunțul a fost făcut chiar de șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu. 

Potrivit acestuia, este vorba despre  ”pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Cu toate acestea, ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”. 

Pensionarii care vor avea veniturile înghețate

Printre seniorii menționați de Daniel Baciu există și români ale căror venituri vor fi înghețate. 

Prof. Anton Hadăr a explicat, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, cine sunt aceștia. Potrivit profesorului, dezavantajați sunt cei care au ieșit la pensie în ultimii patru ani. Dar și cei care au lucrat în condiții speciale de muncă.

"La cei cu grupe de muncă, dar unii dintre ei, nu toți. Acolo nu crește pensia, decât dacă au avut și ei puncte de stabilitate, dacă au avut ani de muncă. 

Acolo deja în plată sunt VPR-uri (valoarea punctului de referință - n.r.) foarte mari. 

Spre exemplu, la Calea ferată, cine a lucrat numai la CFR are VPR -101. Deci aceștia cu 101, dacă n-au avut ani de muncă, nu pot recupera. Acești pensionari vor sta poate și doi ani, poate până în 2026, să le crească pensia.

De asemenea, în alte zone miniere, poate să fie și 135 VPR-ul sau în alte zone ajunge la 142. Acești pensionari vor sta poate și 5-6 ani (cu pensiile înghețate, să nu le crească n.r.).

Sunt și alți colegi de-ai lor, care au lucrat în aceleași condiții, care sunt mult în jos și aceia trebuie să urce ei. 

Acesta e principiul legii", a explicat prof. Anton Hadăr la Antena 3 CNN.

Conform noii legi, cei care lucrează în condiţii deosebite sau condiţii speciale, beneficiază de un număr suplimentar de 0,25 sau 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite. 

Vechea lege prevedea majorarea punctajelor lunare realizate în acele perioade, majorare de 25% sau 50%, în funcție de grupă. 

Diferenţa de calcul între cele două legi poate genera chiar şi 7 puncte în defavoarea pensionarului/asiguratului care a lucrat în condiții speciale, deci o pensie mai mică. 

Locurile de muncă în condiții deosebite sau speciale sunt considerate a fi cele care pot conduce în timp la îmbolnăviri profesionale.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Armata lui Kim Jong Un a fost la un pas să îşi distrugă capitala
x close