Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marti ca Turcia a incalcat conventiile privind libertatea de exprimare prin blocarea accesului la YouTube timp de peste de doi ani, potrivit
ziare.com.
Un tribunal din Ankara a interzis accesul la platforma de partajare de fisiere video, in perioada mai 2008-octombrie 2010, motivand ca aceasta cuprinde zece videoclipuri jignitoare la adresa lui Mustafa Kemal Ataturk, parintele fondator al Turciei moderne, informeaza AFP.
"Blocarea accesului utilizatorilor la YouTube fara o baza legala incalca dreptul de a primi si de a comunica informatii", se precizeaza in decizia CEDO.
Cazul a fost dus la Curtea de la Strasbourg de trei profesori de drept din Turcia.
Blocarea accesului la YouTube, dar si la mii de alte site-uri, a ridicat semne de intrebare cu privire la garantarea libertatii de exprimare in mandatul de premier al actualului presedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Inainte de interdictie, YouTube ocupa locul cinci in topul celor mai populare site-uri din Turcia.
Guvernul Partidului Justitie si Dezvoltare a blocat accesul la Twitter si YouTube si in martie 2014, pentru a impiedica difuzarea unor acuzatii de coruptie la adresa lui Erdogan si a apropiatilor sai.