Antena 3 CNN Actualitate CEDO obligă statul român să restituie două imobile

CEDO obligă statul român să restituie două imobile

1 minut de citit Publicat la 09:05 09 Mar 2007 Modificat la 09:05 09 Mar 2007
CEDO obligă statul român să restituie două imobile
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că în cauzele Gabriel împotriva României, Florescu împotriva României şi Weigel împotriva României, statul român a încălcat dreptul reclamanţilor la proprietate, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe. Reclamanţii s-au plâns de încălcarea dreptului lor de proprietate asupra unor imobile ca urmare a respingerii de către instanţele interne a acţiunilor lor în constatarea nulităţii absolute a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate de către stat cu foştii chiriaşi (cauzele Florescu şi Gabriel), respectiv a acţiunii în revendicare împotriva foştilor chiriaşi (cauza Wiegel), deşi, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, se recunoscuse caracterul abuziv al preluării imobilelor în cauză de către stat.

Curtea Europeană a apreciat că vânzarea de către stat a bunurilor reclamanţilor către terţi, anterioară confirmării definitive în justiţie a dreptului de proprietate al reclamanţilor, reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate şi a reţinut că vânzarea bunurilor reclamanţilor, în baza Legii nr. 112/1995, i-a împiedicat pe aceştia să-şi exercite dreptul de proprietate şi că nicio despăgubire nu le-a fost acordată pentru această lipsire de bun.

Instanţa de la Strasbourg a obligat statul român la restituirea către reclamanţii Gabriel şi Florescu a imobilelor în discuţie şi a terenurilor aferente acestora sau la plata sumelor de 60.000 de euro, respectiv 70.000 de euro cu titlu de daune materiale. De asemenea, Curtea i-a acordat reclamantului Florescu suma de 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 7.000 de euro pentru cheltuieli de judecată, informează Mediafax. În ceea ce priveşte cauza Weigel împotriva României, Curtea a hotărât că cererea reclamantului de acordare a unei satisfacţii echitabile nu poate fi judecată, având în vedere că pe rolul instanţelor interne se află o acţiune în anularea certificatului de moştenitor al fratelui reclamantului.

Antena3.ro

×
x close