Antena 3 CNN Actualitate CEDO a dat liber înfiinţării Gărzii Naţionale Antimafia

CEDO a dat liber înfiinţării Gărzii Naţionale Antimafia

CEDO a dat liber înfiinţării Gărzii Naţionale Antimafia
13 Oct 2007   •   15:54

Un arădean a solicitat Judecătoriei Arad înregistrarea Asociaţiei ?Garda Naţională Antimafia? în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor. Cererea a fost respinsă atât de Judecătoria Arad, cât şi de Tribunalul Arad, în recursul introdus de reclamant. Arădeanul a insistat însă în demersul său şi a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului care i-a şi dat căştig de cauză.

?Curtea a constatat că respingerea cererii de înscriere a împiedicat însăşi constituirea asociaţiei. O măsură atât de radicală a fost considerată disproporţionată faţă de scopul urmărit, nefiind necesară într-o societate democratică. Mai mult, Curtea a constatat că cererea reclamantului a fost respinsă fără ca instanţele să-i ceară să remedieze eventualele iregularităţi din statut, faptul de a-i cere să iniţieze o nouă procedură constituindu-se într-o sarcină disproporţionată?, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, Curtea a apreciat că a fost încălcat articolul 11 din Convenţie. Deşi reclamantul a solicitat 20.000 euro pentru prejudiciul suferit, Curtea a considerat că recunoaşterea încălcării dreptului constituie o satisfacţie echitabilă suficientă şi nu a acordat nicio sumă cu acest titlu. România a mai pierdut alte cinci procese la CEDO, iar statul român a fost obligat să restituie o serie de imobile naţionalizate proprietarilor de drept.

Rompres

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close