Antena 3 CNN Actualitate Cea mai mare competiţie internaţională de debate din România şi-a desemnat câştigătorii

Cea mai mare competiţie internaţională de debate din România şi-a desemnat câştigătorii

Cea mai mare competiţie internaţională de debate din România şi-a desemnat câştigătorii
14 Aug 2013   •   11:56
160 de participanți din 8 țări, 10 moțiuni și o campioană românească într-o competiție organizată de și pentru tineri pasionați de dezbateri

ARGO Debate în parteneriat cu ARDOR Muntenia și cu sprijinul Fundației Dan Voiculescu a organizat în acest weekend cea de-a II-a ediție a competiției internaționale de dezbateri ARGO Open. Cu o participare internațională numeroasă din țări precum: Slovenia, Cehia, Bosnia, SUA, Africa de Sud, Slovacia, Turcia și, desigur, România, competiția s-a desfășurat pe parcursul a trei zile și a adus în discuție probleme actuale de interes.

Cele zece moțiuni au constat în patru moțiuni pregătite și șase impromptu, toate dezbătute în limba engleză, în formatul comun turneelor internaționale de dezbateri academice pentru elevi (World Schools). Cele 28 echipe au avut de câștigat etapele către finală dezbătând:

1. Acest Parlament crede că studiourile MGM ar trebui să distribuie o minoritate în rolul următorului James Bond (impromptu)

2. Acest Parlament le-ar acorda jurnaliștilor de război aceeași protecție juridică precum medicilor Crucii Roșii. (pregătită)

3. Acest parlament ar interzice revistele de lifestyle (impromptu)

4. Acest Parlament ar declara ilegală negarea crimelor comunismului. (pregătită)

5. Acest Parlament acceptă Google Glass cu prețul intimității utilizatorilor (impromptu)

6. Acest Parlament crede că liderii grupărilor religioase organizate ar trebui să afirme că ateii care duc o viață bună pot ajunge în Rai în pofida lipsei lor de credință (impromptu)

7. Acest Parlament nu ar pune în practică planuri de salvare pentru paradisurile fiscale, înainte de a obliga deținătorii de conturi din cadrul acestora să plătească o parte din datorii.

8. Acest Parlament crede că UE ar trebui să interzică țărilor membre să aleagă candidați sau partide extremiste (impromptu)

9. Semifinală: Acest Parlament prioretiza drepturilor generațiilor viitoare mai presus de cererile generațiilor actuale, în ceea ce privește problemele de mediu (impromptu)

10. Finală: Acest Parlament consideră că, pentru a întreprinde pe un anumit teritoriu cercetări științifice care pot prezenta pericole internaționale, este nevoie de aprobare la nivel global. (pregătită)


Dacă în semifinală s-au întrecut echipele ARGO All Starz (Ploiești, România), How about Nuh (Bucuresti si Ploiesti), Romania Old (echipa nationala a Romaniei la WSDC 2013), USA (Statele Unite), finala s-a disputat între două reprezentante românești – All Starz și Romania Old. Juriul format din Tom McLennan (Africa de Sud) – debater universitar activ și președinte al Uniunii de Dezbateri al Universității din Cape Town – Branislav Fecko (Slovacia) – membru al juriului WSDC (World Schools Debate Championship) în 2008, 2009 și 2013 - și de Nae Șovăială (România) – câștigător a patru campionate internaționale și membru în multiple jurii internaționale – a desemnat-o câștigătoare pe cea din urmă.

Toate echipele s-au prezentat excepțional iar jurizarea lor a fost cu adevărat o sarcină dificilă multumita bunei lor pregătiri. Nivelul a fost demn de o competiție internațională, atmosfera a fost una extraordinar de prietenoasă iar organizatorii au reușit să transforme Open-ul într-o tradiție, a declarat Tom McLennan, membru al juriului. Chiar dacă de-abia s-a încheiat, deja ne gândim la următoarea ediție, a completat Branislav Fecko.

Echipa câștigătoare este formată din: Cristina Badea, eleva a Colegiului National Ion Luca Caragiale Ploiesti, Andrei Olaru, elev al Colegiului National Alexandru Ioan Cuza Ploiesti si Teodor Sovaiala, elev al Colegiului Spiru Haret Ploiesti.

Ne onorează câștigarea acestui titlu nu doar din prisma realizării personale, ci și si din punctul de vedere al reconfirmării poziției României în domeniul debate-ului. Așa cum și-au propus, organizatorii au reușit să plaseze România în calendarul competițional de dezbateri pe plan internațional iar noi suntem mândri să fi avut drept competitori reprezentante ale unor țări cu tradiție în debate, a afirmat echipa Romania Old.



Competiția a avut loc cu sprijinul Primăriei Ploiești și al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Partenerii turneului au fost Debating Europe, Intact Media Academy, Heart of Europe, ARDOR Muntenia, Colegiul Național Mihai Viteazul Ploiești, Colegiul Tehnic Toma Socolescu, British Council, Universitatea din București, PRIME România, Cabinetul de avocatura Volosevici & Plăcintă, Fax Media Consulting, Coilprofil, Aura Muntilor si Porkholt Labs. Evenimentul este recomandat de INTACT Media Group.

Puteți afla mai multe detalii despre turneu și de pe site-ul: www.open.argodebate.ro și de pe pagina oficială ARGO Debate: www.facebook.com/ARGODebateClub





×
Subiecte în articol: Fundatia Dan Voiculescu
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close