Dacă meteorologii au spus că anul 2005 va fi unul al inundaţiilor, anul acesta a fost declarat unul al fenomenelor extreme. Specialiştii spun că temperaturile vor fi în medie cu 10 grade Celsius mai mari faţă decât se înregistreaza de obicei în această perioadă a anului.
Experţii în domeniu au avertizat că seceta a început deja să se instaleze în unele zone ale ţării şi pune în pericol recoltele în special cea de grâu. Căldura instalată brusc a afectat nu numai agricultura, ci şi pe oameni, care au apelat în număr record la Serviciul de Ambulanţă.
Medicii de la Serviciul de Ambulanţă spus că cei mai afectaţi de temperaturile ridicate sunt cardiacii şi cei care au probleme cu tensiunea arterială. Acestor persoane li se recomandă să evite să iasă din casă în timpul prânzului. Meteorologii avertizează că temperaturile se vor menţine ridicate până la mijlocul acestei săptămâni.
În Bărăgan, mercurul din termometre a urcat, duminică, până la 32 de grade Celsius. Cinci judeţe au solicitat deja ca zone întregi să fie declarate calamitate, iar fermierii să fie ajutaţi de guvern. Potrivit agricultorilor, grâul de anul acesta va fi puţin şi de proastă calitate, iar specialiştii estimează că pe fondul încălzirii globale, România va fi victima celei mai dure secete din 1967 încoace.
În sud-estul ţării, seceta creează probleme în agricultură. Pe câmp şi în grădini recoltele s-au uscat, iar pământul a crăpat din cauza secetei. Apa se găseşte tot mai greu, iar oamenii privesc neputincioşi cum li se usucă recoltele.
În Bărăgan, de mai bine de trei luni nu a căzut niciun strop de ploaie. Mii de hectare de teren cutivate cu grâu sunt compromise. O altă grijă majoră a ţăranilor este lipsa hranei pentru animale.
Oamenii spun că nu au mai întâlnit asemenea secetă din 1946, când în anul următor a fost foamete. Potrivit Ministerului Agriculturii, precipitaţiile în Bărăgan şi Dobrogea nu vor depăşi în lunile iulie şi august 40 de litri pe metru pătrat, iar temperaturile vor fi în medie, cu 1-2 grade mai mari decât în anii precedenţi.
Antena 3