Mulți dintre cei care își petrec ore întregi pe scaun, fie la birou, fie în alte activități, ignoră impactul semnificativ pe care statul îndelungat îl are asupra coloanei vertebrale. Potrivit fizioterapeutului Alexandru Ilie, presiunea exercitată pe coloana lombară crește cu până la 80% în poziția șezândă, față de ortostatism, adică atunci când stăm în picioare. Astfel, dacă o persoană are 100 kg, presiunea exercitată asupra coloanei în ortostatism este echivalentă cu greutatea corporală, dar în poziția șezândă, aceasta poate ajunge la 140-180 kg în zona inferioară a coloanei, la nivelul vertebrelor lombare și sacre.
Pentru a diminua efectele negative ale statului pe scaun, Alexandru Ilie recomandă adoptarea unei poziții în care spatele este ușor împins spre spate, ideal la un unghi de 105-110 grade. Această poziție ajută la reducerea stresului exercitat pe zona lombară, oferind astfel un confort crescut pentru coloană.
Întrebat frecvent despre cea mai bună poziție de lucru la birou, fizioterapeutul a subliniat că „poziția ideală este următoarea”. Cu alte cuvinte, nu există o singură poziție perfectă, ci o alternanță a acestora. El recomandă ca cei care lucrează la birou să schimbe constant poziția, de exemplu, să alterneze între a sta pe scaun, a se ridica în picioare, a folosi o minge de gimnastică pentru a se așeza sau un scaun cu spătar înalt.
„Schimbarea frecventă a poziției contribuie la reducerea stresului de pe coloană și previne rigidizarea mușchilor și a articulațiilor”, a concluzionat Alexandru Ilie în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu, de la Antena 3 CNN.