Birourile de evidenţă a populaţiei vor lucra sâmbătă până la ora 20.00. Cei care se află în altă localitate decât cea de domiciliu vor putea vota pe liste suplimentare. Înainte vor completa o declaraţie pe proprie răspundere că nu au mai votat în altă secţie. Tot pe liste suplimentare votează şi cei care se află în spitale, unităţi militare sau puşcării.
Pe liste speciale pot vota doar persoanele domiciliate în zona arondată respectivei secţii, care nu se regăsesc pe listele permanente. Persoanele care nu se pot deplasa pot vota cu ajutorul urnelor mobile. Mare atenţie însă la vot.
Buletinele vor fi declarate nule dacă:
- Nu poartă ştampila de control a secţiei de votare
- Pe buletinul de vot nu se regăseşte nicio ştampilă
- Pe buletinul de vot se află mai multe ştampile
-Votul este în afara căsuţelor şi nu se poate preciza intenţia de vot
Pedepse cu închisoarea pentru frauda la vot
Cei care vor încerca să fraudeze referendumul din 19 mai riscă până la cinci ani de puşcărie. Pedeapsa este valabilă şi pentru cei care vor încearca să mituiască alegătorii, precum şi pentru cei care se prezintă la vot, deşi nu au acest drept. Cel care împiedică un alegător să voteze riscă tot 5 ani.
Membrii comisiei electorale ori alte persoane care încearcă să vadă votul unui alegator, înainte de închiderea urnelor, riscă până la 3 ani de puşcărie. Persoanele care falsifică buletinele de vot, introduc mai multe buletine în urnă sau sustrag documente electorale pot face până la 7 ani de închisoare. Şi deschiderea urnei înainte de ora stabilită pentru încheierea votării se pedepseşte cu detenţia de la 1 la 5 ani.
Antena 3