Foarte multe echipamente lipsesc din spitale, printre care şi dintre cele pentru RMN, pentru acestea fiind în derulare procedura de achiziţie, dar este nevoie şi de implicarea autorităţilor locale pentru că bugetul general este limitat, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
"Pentru echipamentele RMN, suntem în proceduri de achiziţie, încercăm să dotăm cât mai multe spitale. Dar sunt şi spitale în subordinea autorităţilor locale. Cred că trebuie să contribuie şi ele. Să nu aştepte neapărat de la bugetul de stat, care este limitat, şi să ia aparatura necesară", a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, cu ocazia vizitei făcute la Institutul Naţional de Endocrinologie "C.I. Parhon", cu ocazia finalizării lucrărilor la reabilitarea ambulatoriului de specialitate.
Întrebat ce părere are despre cazul din Argeş, unde un tânăr a murit după ce a aşteptat trei luni să facă un examen RMN, la o clinică privată, în condiţiile în care spitalele publice din judeţ nu au echipamente pentru investigaţie, Bănicioiu a spus că aşteptă rezultatele anchetei, dar nu înţelege de ce bărbatul nu a fost dus la un spital de stat, în altă parte.
"Am auzit despre cazul băiatului din Argeş care a murit în aşteptarea unui RMN. Da, la Argeş era RMN doar în sistem privat. Întrebarea mea este de ce nu a fost trimis în urgenţă spre un spital de stat care avea RMN? Este o chestiune pe care sper să mi-o poată lămuri cineva", a spus ministrul Sănătăţii.
Bănicioiu a mai spus că anul trecut a cumpărat un angiograf, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, pentru că în zonă lipsea acest aparat.
"La Argeş, am luat anul trecut un angiograf. Am luat pentru că nu erau. Probabil că va trebui să ne implicăm tot noi. Dar cerem sprijin şi autorităţilor locale, pentru că pot să aloce bani pentru investiţii", a mai spus ministrul.
Bănicioiu a fost întrebat şi despre ancheta de la Călăraşi, unde o gravidă de 24 de ani a murit la Spitalul Judeţean în timpul intervenţiei de cezariană, medicul susţinând că, probabil, decesul a fost cauzat de anestezie, pe care i-a făcut-o un rezident, după mai multe încercări.
"Am vizitat spitalul de la Cărălaşi, nu îmi explic de ce rezidentul era singur în camera de gardă şi nu era supravegheat. Ordinul de ministru şi protocolul terapeutic prevăd foarte clar modalitatea în care rezidentul poate ţine garda", a spus Bănicioiu, precizând că aşteaptă raportul acestei anchete.
De asemenea, Bănicioiu a spus că aşteaptă raportul şi în cazul anchetei de la Spitalul "Tractorul" din Braşov, de unde o bătrână de 82 de ani a fost lăsată să plece în pijama şi în papuci, ea murind apoi îngheţată pe un câmp.
După două zile, în faţa spitalului, jurnaliştii au filmat cum dintr-o ambulanţă Dacia Break, veche şi ruginită, au coborât trei persoane, care fuseseră transportate pe aceeaşi targă.