Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a făcut referire, marţi seara, la proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede posibilitatea evacuării persoanelor care refuză să elibereze locuinţele încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public pe perioada execuţiei lucrărilor de intervenţie, apreciind că este de preferat să existe un dialog profesionist cu proprietarii.
"Trebuie să recunoaştem cu toţii faptul că nu mai putem continua această situaţie în care clădirile cu bulină s-au consolidat într-un ritm de melc. Dar de aici la a merge la o fază extremă, şi anume să îi obligi pe proprietari să se mute fără acord, când poate exista o discuţie extrem de civilizată, de profesionistă, cu reprezentanţii Primăriei şi se pot muta în apartamentele care sunt puse la dispoziţie de orice primărie... (...) Cred că trebuie să comunicăm cu aceste familii şi să le spunem care este perspectiva, unde să se mute. Sunt aproape 200 de apartamente în acest moment (disponibile, n.r.) şi se pot muta pe rând", a spus primarul general, un post de televiziune.
Ea a menţionat că nu a fost consultată în momentul redactării proiectului, dar a adăugat că sunt necesare modificări legislative, astfel încât să poată fi realizată consolidarea clădirilor care prezintă pericol public.
"Cele 173 de clădiri care sunt clasa întâi risc seismic pericol public în Bucureşti trebuie să intre în proces de consolidare, este nevoie de modificare legislativă, astfel încât să se permită o evacuare cu uşurinţă din aceste imobile. Mai mult decât atât, acum, să spunem, dintr-o clădire cu o sută de apartamente, dacă un singur proprietar nu dorea să se mute, degeaba semnau ceilalţi 99 de proprietari. Dar lucrurile nu se fac în grabă, nu se fac în pripă, nu se fac fără discuţie cu aceşti proprietari şi nu se fac până când persoanele nu ştiu foarte clar cât timp vir sta în altă locuinţa pusă la dispoziţie de primărie şi în cât timp trebuie să plătească", a menţionat ea.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.
Proiectul prevede posibilitatea evacuării persoanelor care nu au eliberat în termen spaţiul deţinut în construcţiile cu destinaţia de locuinţă încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public pe perioada execuţiei lucrărilor de intervenţie la construcţiile în caz, prin dispoziţie dată de primar, în locuinţele de necesitate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale.
De asemenea, se prevede restituirea, de către persoanele fizice şi juridice proprietari de spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, la terminarea lucrărilor de intervenţie, a sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru execuţia lucrărilor de intervenţie, în rate lunare egale cu o dobândă fixă de 5% pe an, cu o durată de rambursare de până la 5 de ani de la data recepţiei terminării lucrărilor de intervenţie.