În contextul redeschiderii şcolilor, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a explicat că un elev care va prezenta la şcoală simptome asemnătoare celor prezente la îmbolnăvirea cu COVID ar trebui să beneficieze de un test COVID gratuit. "Ar putea fi un triaj triplu, odată părinţii care observă semne, apoi un test rapid antigen şi pentru confirmare, un test PCR", a spus Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.
"Este important ca în fiecare şcoală să existe o persoană cu competenţe medicale care să facă aceste teste, sau să faciliteze accesul pentru un astfel de test. Din păcate, nu este un lucru simplu de făcut, ştiut fiind public stadiul în care ne găsim în ceea ce priveşte personalul medical", a completat ministrul Educaţiei.
În următoarele două zile Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii vor emite un ordin comun în care se vor regăsi toate normele care vizează redeschiderea şcolilor. "Trebuie să fie un ordin foarte simplu şi nu ca cel precedent de 50 de pagini, greu de înţeles. Trebuie să fie un ordin de până la 10 pagini, în care lucrurile să fie explicate clar pentru a putea fi aplicate. Toate aceste lucruri au fost discutate cu minsitrul Sănătăţii şi am ajuns amândoi la aceeaşi concluzie", a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvesc profesorii de COVID
Ministrul Educaţiei a vorbit şi de scenariul în care profesorii vor începe să se îmbolnăvească. "În primul rând dacă este vorba de un profesor din învăţământul gimneazial sau liceal, mai ales dacă este vorba de o şcoală din scenariul galben, profesorul respectiv ar fi mai uşor de înlocuit. Lucrurile stau cu totul altfel în învăţământul primar şi în grădiniţe, unde dacă s-a îmbolnăvit un învăţător sau un educator, în cazul în care nu există un cadru didactic de schimb, din păcate şcoala în acea clasă va trece în on-line.
"În al doilea rând, dacă profesorul are vulnerabilităţi clinice certificate medical, orarul poate fi construit în aşa fel încât dacă profesorul de matematică are contraindicaţii medicale cu privire la prezenţa fizică, orele matematică se pot pune separat într-o zi a săptămânii. În acea zi, elevii nu vor mai merge fizic la şcoală, ci vor rămâne acasă să facă on-line.
La două cazuri de COVID într-o clasă se suspendă activitatea
"Ne gândim la varianta în care dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea în acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. Nu în toată şcoala, ci în clasă.
Dacă sunt mai multe clase cu mai mult de două cazuri se suspendă activitatea în întreaga şcoală. Dacă sunt doi profesori care sunt depistaţi pozitiv, se trece la suspendarea cursurilor în întreaga şcoală", a mai spus Sorin Cîmpeanu