Antena 3 CNN Actualitate Ce se întâmplă cu românii care au depus cerere de pensionare după 1 septembrie 2024. Când vor primi răspuns

Ce se întâmplă cu românii care au depus cerere de pensionare după 1 septembrie 2024. Când vor primi răspuns

pensionari casa pensii agerpres
Ce se întâmplă cu românii care au depus cerere de pensionare după 1 septembrie 2024. Foto: Agerpres
de Laura Dinu    |    15 Oct 2024   •   17:31

În contextul intrării în vigoare a Legii nr. 360/2024 privind sistemul public de pensii, Casa Națională de Pensii Publice informează publicul cu privire la procesul de soluționare a cererilor de pensionare efectuate după data de 1 septembrie 2024. 

Noua legislație introduce principii și definiții actualizate, alături de o formulă de calcul revizuită, impunând dezvoltarea unei noi aplicații informatice de stabilire a drepturilor de pensie.

Aplicația, realizată în colaborare cu firme specializate, va fi finalizată în octombrie 2024, moment din care va fi utilizată pentru procesarea dosarelor depuse începând cu 1 septembrie.

Cu alte cuvinte, românii care și-au depus dosarele după această dată vor primi un răspuns în următoarea perioadă, după ce aplicația va fi finalizată. 

”Având în vedere interesul legitim al persoanelor care solicită înscrierea la pensie începând cu data de 01.09.2024, data intrării în vigoare a prevederilor Legii nr.360/2024 privind sistemul public de pensii, formulăm următoarele precizări:

Legea nr. 360/2024, element de reformă a sistemului public de pensii, a introdus noi principii, definiții, elemente parametrice, precum și o nouă formulă de calcul a pensiilor care au impus realizarea unei noi aplicații de stabilire a drepturilor.

Acest proces complex se realizează împreună cu un consorțiu de firme specializate, în baza unui contract care are ca termen de finalizare a aplicației utilizată la calculul pensiilor conform noii legi luna octombrie 2024, urmând ca după această dată aplicația să fie dată în producție.

Complexitatea întregului demers este dată și de obiectivul ambițios pe care CNPP și l-a propus, respectiv acela de a integra toate modulele de calcul anterioare, toate versiunile de calcul impuse de legislațiile anterioare, respectiv de creare a unei baze de date unitare care să permită un istoric accesibil al tuturor dosarelor. 

Ținând seama de preocuparea și implicarea totală a echipei care asigură – împreună cu specialiștii Casei Naționale de Pensii Publice – realizarea aplicațiilor informatice de stabilire și plată a pensiilor, ca parte a sistemului informatic integrat al CNPP, apreciem că aplicația informatică va fi implementată în cel mai scurt timp posibil.

La acest moment, Casele teritoriale de pensii înregistrează dosarele, le analizează, urmând să finalizeze deciziile pe baza noii aplicații informatice, în ordinea depunerii cererilor de pensionare.

Față de termenul de soluționare de 45 de zile prevăzut de lege, se va proceda cu celeritate la emiterea deciziilor pentru dosarele depuse începând cu luna septembrie. 

Asigurăm pe toți beneficiarii sistemului public de pensii de faptul că depunem toate eforturile pentru soluționarea cu profesionalism a tuturor solicitărilor adresate instituției noastre”, anunță reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice. 

INFORMARE PRIVIND SOLUȚIONAREA CERERILOR DE PENSIONARE INTRODUSE CONFORM LEGII NR.360/2024 Având în vedere...

Publicată de Casa Națională de Pensii Publice pe Marţi, 15 octombrie 2024
×
Subiecte în articol: recalculare pensii pensii casa de pensii
Parteneri
x close