Naveta costă nu mai puţin de 320 de lei pe lună. Ordonanţa pregătită de autorităţi va deconta până la maximum 260 de lei, atunci când elevul poate face dovada transportului. De multe ori însă, transportatorii nu eliberează bon fiscal.
Ca să aflăm prin ce trec elevii navetişti din zonele limitrofe ale Capitalei, ne-am întâlnit cu Dragoş Lefter, vicepreşedintele Consilului Municipal al Elevilor din Bucureşti.
Conform acestuia, gratuitate la transport au doar elevii din judeţul Ilfov. Un pas în afara Ilfovului, în comuna Belciugatele, de pildă, costul pentru transportul în Bucureşti până la şcoală, se ridică la peste 300 de lei lunar.
"A trebuit să cerem bon. Nu ne-a fost înmânat. Deseori, din experienţa colegilor mei care ne-au mai scris de-a lungul timpului, acest bon nu se dă. Uneori le este şi râs în faţă când se cere bon", spune Dragoş Lefter, vicepreşedinte CMEB
Cu un cost de 16 lei dus-întors până în Bucureşti, timp de 20 de zile, elevii din Belciugatele plătesc pentru transport 320 de lei, deşi Ministerul Educaţiei se laudă că transportul va fi gratuit după adoptarea unei noi ordonanţe de urgenţă. Realitatea este diferită pentru cei din Belciugatele şi nu numai.
Diferenţa dintre banii acordaţi de autorităţi şi preţul real al transportului este aşadar de 145 de lei în acest caz.
Dacă vor putea face dovada transportului, elevii din Belciugatele vor mai primi 87 de lei în plus. Chiar şi aşa, lunar, transportul va costa pentru ei 60 de lei. O sumă mare, spune reprezentantul elevilor, în condiţiile în care aceştia sunt nevoiţi să îndure şi situaţii absurde.
Unii elevi din Belciugatele se aleg cu nota scăzută la purtare, susţine Dragoş Lefter, pentru că Primăria nu eliberează adeverinţe care să dovedească