Antena 3 CNN Actualitate Ce schimbă noul sistem de compensare a medicamentelor? Luăm pastile ieftine sau plătim diferenţa

Ce schimbă noul sistem de compensare a medicamentelor? Luăm pastile ieftine sau plătim diferenţa

1 minut de citit Publicat la 20:04 23 Iun 2010 Modificat la 20:04 23 Iun 2010
Ce schimbă noul sistem de compensare a medicamentelor? Luăm pastile ieftine sau plătim diferenţa

Noul mod de compensare a medicamentelor sperie pe toată lumea, de la pacienţi la medici. De la 1 iulie sistemul pus la punct în doi timpi şi trei mişcări va intra în vigoare, şi toată lumea se întreabă cum şi, mai ales, dacă va funcţiona. Iată ce presupune exact noul sistem.

Să ne imaginăm că într-un coş s-ar pune toate medicamentele de pe piaţă care vindecă aceeaşi boală. Statul va stabili un preţ mediu al tratamentului. Dacă alegem pastila originală, va trebui să scoatem bani în plus din buzunar. Dacă alegem una mai ieftină, numită şi generică, produsă, de exemplu, în România, nu vom mai plăti nimic.

"Dacă se va implementa sistemul, prin referenţierea genericelor între ele şi la nivelul unora descoprite cu mulţi ani înainte, evident că statul va plăti mai puţin şi, deşi preţul ramâne la cel mai mic nivel din Europa, totuşi pacientul va trebui să plătească diferenţa pe care nu o mai plateşte statul" spune Sorin Popescu, membru al Asociaţiei Române a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente.

Producătorii de medicamente originale au venit imediat cu estimări sumbre. Ei spun că numai pentru tratarea bolilor de inimă am putea plăti cu 22% mai mult, dacă luăm TERTENSIF, cu 157% în plus dacă ni se prescrie TRITACE sau chiar de 429% mai mult dacă luăm METOPROLOL. Productării de originale se tem că sistemul s-ar putea aplica şi la tratamentele care până acum erau gratuite.

Noul sistem va încuraja consumul de medicamente generice, spun reprezentaţii Casei de Asigurări. Şi astfel banii vor ajunge pentru mai mulţi bolnavi. Aşa cum se întâmplă şi în străinătate. Iar producătorii români par să fie mulţumiţi pentru că în ultimii ani consumul de medicamente ieftine a scăzut vertiginos.

"Nu există medicamente bune şi medicamente rele. Există doar medicamente care se fabrică după înalte standarde care au aceeaşi eficienţă terapeutică" spune Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Noul sistem funcţionează în Olanda de mulţi ani. Numai că nu a fost pus în practică în doar o lună de zile. De aceea, pacienţii sunt speriaţi de ce îi aşteaptă. Dacă au avut motive să se teamă se va vedea pe 1 iulie. Atunci când vor merge în farmacii cu reţetele. Dacă vor plăti mai mult au dreptul să ceară socoteală autorităţilor.

Observator

×
x close