Fiecare țară din Uniunea Europeană va adopta un salariu minim în funcție de veniturile statului, dar și în funcție de gradul său de dezvoltare.
România oferă acum un salariu de 515 euro brut, fapt care o clasează pe locul trei în topul celor mai mici salarii din Uniunea Europeană. Franța și Germania le oferă, însă, muncitorilor un salariu minim de trei ori mai mare decât cel pe care îl primesc românii.
„Nu stabilim un salariu minim universal. Există clar o indicație cu privire la traiectoria ascendentă a salariilor minime din țările care le au în acest moment pe cele mai scăzute din Uniunea Europeană de a crește salariul minim către media europeană.
Noile state membre au de departe cele mai mici salarii minime, care sunt cumva în situația de a prinde din urmă nordul mai productiv sau țări cum ar fi Germania sau Franța”, a declarat Dragoș Pîslaru, președinte al Comisiei pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European.
Comisia Europeană și-a exprimat satisfacția cu privire la acordul politic convenit mai devreme azi între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la Directiva privind salariile minime adecvate, propusă de Comisie în octombrie 2020.
Directiva stabilește un cadru la nivelul UE vizând gradul de adecvare al salariilor minime instituite prin lege, promovează negocierile colective pentru stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul efectiv al lucrătorilor la protecția conferită de un salariu minim în UE.
Salariile minime adecvate sunt importante pentru consolidarea echității sociale și pentru susținerea unei redresări economice sustenabile și favorabile incluziunii. Îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață este benefică atât pentru întreprinderi, cât și pentru societate și economie în general, prin stimularea productivității și a competitivității.