MĂRȚIȘOR. Ziua de 1 Martie, tradiționala zi de Mărțișor, este una foarte bogată în obiceiuri și tradiții păstrate cu sfințenie încă din moși-strămoși, scrie huff.ro.
Cea mai importantă tradiție de 1 martie este mărțișorul, simbol al venirii primăverii. Tradițional, acesta este un șnur alb-roșu, pus fie la încheietura mâinii, fie în jurul gâtului ori în piept sau păr. Se spune că mărțișorul se pune la răsăritul soarelui și că acesta are puteri deosebite. Superstițiile spun că acesta este asemeni unui talisman care te apără de forțe rele.
Se mai spune și că MĂRȚIȘORUL te apără de îmbolnăviri în lunile de primăvară și te ferește de deochi. Dacă îți prinzi mărțișorul la încheietură, ai grijă să fie legat cu nod. De asemenea, mărțișorul nu se aruncă după ce a fost purtat, ci se pune pe un copac înflorit.
Durata în care este purtat mărțișorul variază de la zonă la zonă. Există regiuni în care se poartă pe durata zilelor babelor (9 zile). În unele zone se poartă câte 12 zile, iar în altele, o lună întreagă.
În unele sate din Transilvania, mărțișorul se agăța la porți, ferestre sau la coarnele animalelor, pentru ca acestea să fie sănătoase și productive. De asemenea, în Doborgea, Mărțișorul se purta până la venirea berzelor, după care era aruncat spre înaltul cerului.
Ziua de 1 Martie mai este legată și de alte tradiții și obiceiuri populare. Se spune că gospodinele nu au voie să dea cu mătura sau să spele, pentru a nu aduce înapoi gerul Babei Dochia și pentru a nu da norocul afară din casă. Ele au voie, în schimb, să facă de mâncare.
Tot astăzi, în prima zi de primăvară, este bine să consumi vin roșu, pentru a avea un an plin de prosperitate. Pe 1 martie nu este bine să te cerți cu nimeni, pentru că altfel riști să ai dispute până la venirea toamnei.
De asemenea, nu uita că de azi încep Babele și se spune că așa cum vei avea baba, așa vei avea anul!