"Sigur, noi urmărim evenimentele politice recente din România cu mare atenţie, deşi evoluţiile sunt foarte rapide. Noi ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la unele acţiuni care au legătură cu statul de drept şi independenţa sistemului judiciar. Statul de drept şi independenţa deciziilor judiciare sunt parte a MCV şi ne vom asigura că raportul va acoperi aceste probleme", a declarat Gray.
Totodată, întrebat dacă în raport ar putea fi incluse şi referiri la procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Gray a arătat că nu poate să comenteze această ipoteză, însă în raportul MCV vor fi cuprinse elemente referitoare la independenţa Curţii Constituţionale a României.
De asemenea, el a subliniat că publicarea raportului MCV nu a fost amânată de Comisia Europeană pentru septembrie, urmând ca documentul să fie prezentat în a doua jumătate a lunii iulie, la o dată care nu a fost încă stabilită de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
"Am văzut că au apărut informaţii referitoare la o amânare a raportului pentru luna septembrie, citând unele surse europene. Aceste surse nu sunt ale Comisiei Europene, iar informaţiile sunt absolut false", a afirmat Gray.
Raportul anual referitor la MCV care va fi prezentat de Comisia Europeană în această lună este al cincilea, după aderarea României la UE în 2007. Raportul va cuprinde concluzii referitoare la evoluţiile înregistrate în toţi cei cinci ani de la debutul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
MCV a fost introdus de CE pentru Bulgaria şi România în vederea monitorizării progreselor de după aderarea la Uniunea Europeană (UE), în domenii cu probleme ca cele ale corupţiei, crimei organizate, sistemului judiciar şi al aplicării legii.