Legea eutanasierii maidanezilor este, de fapt, o lege a adopţiei câinilor vagabonzi, a explicat, miercuri, la Antena 3, şeful Colegiului Medicilor Veterinari din România, după ce
CCR a decis că soluţia este constituţională.
"Nu este o lege a eutanasierii, ci a adopţiei câinilor", a spus deputatul PSD Liviu Harbuz, miercuri, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Fostul şef al ANSVSA a explicat şi cum stau lucrurile.
"Nu există nici un fel de barbarie în această lege, practic e un rezumat al tuturor legislaţiilor din ţările europene, prin care s-a adus o soluţie umană. (...) Eu sunt împotriva eutanasiei, nu cred că e o soluţie eutanasia în masă, dar câinii nu au ce căuta în stradă. Fie sunt loviţi de maşini, fie nu au ce mânca, vara stau la 50 de grade fără apă, iarna stau în ger, în stradă", a explicat medicul veterinar.
În ceea ce priveşte numărul de zile în care animalele fără stăpân pot fi adoptate, Harbuz a spus că cele 14 zile prevăzute în lege se traduc, de fapt, prin 21 de zile, articolul de lege se referă la zilele lucrătoare.
Totodată, în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor se va înfiinţa şi poliţia animalelor.
Citeşte şi
Autorul legii maidanezilor linişteşte iubitorii de animale: "nici vorbă de eutanasieri în masă"Câinii maidanezi pot fi eutanasiaţi, au decis, miercuri, magistraţii CCR, respingând astfel sesizarea făcută de cei 30 de parlamentari.
Pe 10 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind câinii fără stăpân, care stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.
Legea, adoptată după moartea lui Ionuţ Anghel, copilul ucis de maidanezi, a fost contestată la CCR de un grup de 30 de parlamentari, din toate grupurile parlamentare, cu excepţia UDMR.
Ce modificări aduce noua lege a maidanezilor. Amendamentele adoptate
În Bucureşti există aproximativ 64.000 de câini fără stăpân, iar posibilitatea municipalităţii de a caza în adăposturi aceste animale este mult mai mică decât numărul de animale aflate în libertate, arătau iniţiatorii proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului local.