Preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului că a aprobat cererea SUA ca, în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, două aeronave F-35 cu personalul aferent „să survoleze, aterizeze şi să opereze pe teritoriul României în cadrul unor misiuni în comun pentru asigurarea întăririi posturii de descurajare şi a capacitați de apărare a spațiului aerian al NATO”.
Aeronavele F-35 au ajuns în România pe 24 februarie, în prima zi a invaziei ruse, la Baza 86 Aeriană de la Borcea şi prezintă următoarele caracteristici.
- aparat multipol destinat în principal misiunilor de superioritate aeriană şi lovituri aer sol
- poate transporta patru bombe ghidate laser GBU pe aripi, două în interior şi o rachetă termică AIM-9 aer-aer
- nedetectabile de radar
- poate decola şi ateriza pe verticală
- are o viteză maximă de 1.930 kilometri/oră
- poate urca la o altitudine de peste 15.000 de metri
Întrebat de ce este atât de importantă prezența acestor avioane F35 pe teritoriul României, Cristian Barbu, general în rezervă şi fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat:
"Acestea sunt câteva dintre datele acestui super aparat de zbor care până în acest moment este inegalabil.
Spun asta pentru că are trei caracteristici importante: din punct de vedere al construcției este unic, apoi tot ce înseamnă electronica de la bord, un sistem ultra modern pentru dirijare ghidare, conexiune, radio, detectare ţinte şi foc simultan pe mai multe ţinte.
Nu în ultimul rând este vorba de proprietatea de a proteja pilotul, un lucru extraordinar pe care îl întâlnim pentru prima dată la acest avion.
Toate acestea fac ca acest aparat adus în această zonă, în această perioadă să întărească capaciatea NATO în vederea preîntâmpinării unor situaţii în care aceste avioane tot din clasa aceasta supersonică din flota rusă ar putea să vină din zona de intercepție a NATO. Sunt aici în scop defensiv", a explicat Cristian Barbu, general în rezervă şi fost rector al Academiei Tehnice Militare la Antena 3