Antena 3 CNN Actualitate Ce poți învăța de la șoferii de tir despre drumurile lungi

Ce poți învăța de la șoferii de tir despre drumurile lungi

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:02 04 Sep 2020 Modificat la 11:02 04 Sep 2020
o_1ehc251u11vjp1uh10hg175o1gavb.jpg

Lipsa de experiență te poate costa mult, motiv pentru care e important să știi care sunt dificultățile cu care te poți confrunta și ce soluții ai la dispoziție.

Printre cei mai experimentați șoferi se numără cei care lucrează pe tiruri și camioane, transportând mărfuri pe tot teritoriul Europei și interacționând cu sute sau chiar mii de oameni în acest proces. Aceștia se confruntă în mod curent cu tot felul de situații dificile, însă au găsit și numeroase modalități inedite de a se descurca cu aceste probleme. Fie că au nevoie de un aparat dejantat camioane într-o țară străină, din cauza unei pene, fie că se confruntă cu o tentativă de furt în plin trafic, aceștia mereu au soluții la îndemână.

Iată 5 secrete ale șoferilor de tir care te pot ajuta și pe tine în drumurile prin străinătate:

Repararea defecțiunilor

Atunci când pleci la drum lung, există întotdeauna riscul de a te confrunta cu o defecțiune la mașina ta. În funcție de gravitatea problemei, poți ajunge să pierzi timp, bani și să depui numeroase eforturi pentru a te întoarce înapoi la traseu. Tocmai de aceea, șoferii de tir știu că e important nu doar să ai cunoștințe de mecanică pentru a repara avariile minore, ci și să fii informat și să știi unde poți apela când te confrunți cu o problemă mai mare, pe care nu o poți rezolva de unul singur.

În timp ce e relativ ușor să repare o scurgere sau o problemă la senzorii vehiculului, pentru rezolvarea unei pene la o roată, va fi nevoie de o masina dejantat camioane, pentru care un șofer de tir va fi nevoit fie să ducă vehiculul său în service, fie să cheme un service mobil, dotat cu un astfel de aparat. Desigur, cu cât ești mai bine informat, cu atât poți rezolva astfel de probleme mai repede, pentru a te întoarce la traseul tău.

Opțiunile alimentare

Una dintre cele mai comune probleme ale șoferilor de tir și, în general, a tuturor șoferilor care traversează distanțe mari este dieta. Atunci când parcurgi sute de kilometri pe zi, nu prea ai timp suficient pentru a căuta locuri în care să poți consuma o masă sănătoasă. Deseori ajungi să oprești la primul fast-food dintr-un popas sau, mai rău, ajungi să consumi multe snack-uri cumpărate de la benzinăriile și magazinele de pe drum.

Desigur, asta este o mare greșeală și nu doar din punct de vedere al sănătății. Consumul de alimente cu multe grăsimi, carbohidrați sau zaharuri poate fi plăcut pe moment și poate chiar să îți crească nivelul de energie pentru puțin timp. Cu toate acestea, la scurt timp după aceste mese nesănătoase, organismul tău se va resimți, iar starea ta fizică și psihică va avea de suferit, cu impact și asupra siguranței pe șosea.

Oboseala

Aceasta este o problemă foarte des întâlnită în rândul majorității șoferilor, însă șoferii care conduc tiruri și camioane sunt, de departe, cei mai afectați. Termenele limită, programul de lucru, întârzierile de pe traseu, sunt toate parte din viața de zi cu zi a acestor șoferi, iar asta înseamnă de multe ori că sunt nevoiți să lupte cu oboseala pentru a ajunge la timp la destinație.

Ca soluții, aceștia încearcă să mănânce sănătos pentru a avea mai multă energie, iau pauze mici la fiecare 2 ore și evită consumul de cafea în exces, pentru a evita și „prăbușirea” care vine odată cu aceasta.

×
x close