Aveţi mare grijă ce ii cereţi Moşului. Ar fi trebuit să aflaţi ce e bine să nu le aducă Moşul celor mici. Jucăriile de pluş sau jocurile lego nu sunt recomandate copiilor sub trei ani, seturile cu bijuterii din plastic sunt interzise fetelor mai mici de 8 ani, iar pistoalele cu bile sunt un pericol chiar şi pentru tinerii de 12 ani. Înainte să scrieţi o scrisoare e bine să vedeţi etichetele produselor. Vă pot scuti de probleme.
Ca să nu fie periculoasă, o jucărie trebuie să aibă, pe lângă preţ, şi instrucţiuni în limba română, vârsta pentru care e destinată.
Jucăriile pentru bebeluşi, cele fabricate necorespunzător, pot aduce cele mai mari probleme. Fie se pot sparge, iar bucăţile ar putea fi înghiţite, fie au şnururi cu care bebeluşul s-ar putea sufoca. Inspectorii de la protecţia consumatorului au retras de pe piaţă, doar în ultima lună, sute de jucării de tip yo yo.
“Lungimea corzii depăşeşte cerinţa şi se poate înfăşura cu el de gât şi sugruma”, a declarat Mariana Sabic, comisar ANPC.
Copiii de peste trei ani sunt cei mai expuşi pericolului, pentru că sunt foarte curioşi şi plini de energie. În cazul lor nu sunt recomandate pistoalele cu bile sau păpuşile păpuşile cu păr.
La 6 - 7 ani copilul e la vârsta la care începe să înţeleagă regulile. Un puzzle, un lego sau un joc pentru construit ar trebui să ia locul maşinuţelor cu telecomandă care au în componenţă un fir care poate deveni periculos.
Jucăriile cu gloanţe, săgeţi şi alte obiecte care zboară îl pot răni foarte uşor pe un copil chiar şi de 12-13 ani. O jucărie de calitate va fi întotdeauna etichetată. Pe etichetă scrie numele producătorului, adresa, precum şi avertismentele de utilizare. Iar acestea trebuie să fie în limba română.
Moşul ar putea, ca să evite orice problemă, să se reorienteze către jucăriile ecologice: o maşină din lemn, un puzzle sau cărţi pentru jocuri de familie.